Pronalasci i dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva

Slika /PU_VS/Eksploziv/streljivo.JPG
Foto: ilustracija

            Na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih i građevinskih radova.
            Tome svjedoče i tri pronalaska neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i dvije dragovoljne predaje eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva evidentirane tijekom protekla tri dana, od 14. do 17. ožujka, na području Policijske uprave.
            Naime, 14. ožujka, u dva zasebna slučaja, građani su pronašli neeksplodiranu minu prilikom obrade svojih vrtova uz obiteljsku kuću, u Ceriću i Vukovaru. Potom su 16. ožujka djelatnici vukovarske građevinske tvrtke, prilikom utovara građevinskog otpada kod osnovne škole u Voćarskoj ulici u Vukovaru, u prikolici uočili minsko-eksplozivnu napravu.
            Osoba koja je željela ostati anonimna, 15. ožujka, u službenim prostorijama policije u Otoku, dragovoljno je predala 102 komada puščanog streljiva različitog kalibra i dva spremnika za automatsku pušku. Također, 17. ožujka, u Vukovaru, djelatnici protueksplozijske zaštite preuzeli su od osobe koja želi ostati anonimna 4 komada vojnog eskploziva TNT, 24 električne detonatorske kapisle i 60 komada puščanog streljiva.
            Preuzete minsko-eksplozivne tvari pohranjene su u skladištu PU vukovarsko-srijemske do uništenja.

U akciji pod nazivom MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA, koju Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano provodi, moguća je predaja oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, koje pojedinci posjeduju neovlašteno ili su ih pronašli, bez ikakvih kaznenih sankcija po vlasnika, a naravno i bez posljedica za onoga koji je predao pronađeno oružje ili dojavio o njegovom nalasku. Cilj te akcije je povećanje opće sigurnosti građana.
Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.
Važno je da građani ne donose minsko-eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih već da o pronalasku obavijeste policiju. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.
Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do  60 dana zatvora, dok je u kaznenom postupku moguće izreći i kaznu zatvora do 3 godine, a u težim oblicima i do 5 godina.

 

Stranica