Prijevare u virtualnom svijetu

Slika /PU_VS/Akcije/cloud.png

U zaštiti od različitih internetskih prijevara može vam pomoći „Web heroj“

Fotografija: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske zaprimili su jučer, 22. siječnja, tri kaznene prijave za prijevare.

Prijavu je podnijela 30-godišnjakinja koja je na mobitel primila SMS poruku s internetskom poveznicom u kojoj je trebala ažurirati svoje podataka u svrhu preuzimanja paketa. Nakon što je otvorila  poveznicu, nepoznati počinitelj je s njenog bankovnog računa isplatio nekoliko stotina eura.

Nadalje, na oglas 25-godišnjaka na društvenoj mreži javio se „kupac“ koji mu je ponudio plaćanje preko dostavne službe. Na dostavljenu internetsku poveznicu, unio je podatke o svojoj bankovnoj kartici te, misleći da autorizira uplatu novca na svoj bankovni račun, zapravo odobrio isplatu sa svog računa nepoznatom počinitelju u iznosu od nekoliko stotina eura.

Također, 40-godišnjak je prijavo da mu je nepoznati počinitelj s bankovnog računa i aplikacije za obavljanje financijskih transakcija isplatio nekoliko stotina eura.

Policija provodi kriminalistička istraživanja u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti odgovarajuće kaznene prijave.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare.

Naučite prepoznati lažni email i lažnu web stranicu. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

Pazite kome dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice!

Ako prodajete putem interneta, jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti novac može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te naziv primatelja.

Prilikom Internet prodaje ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice i CVV/CVC broj te ne potvrđujte izvršavanje transakcije PIN-om.

U zaštiti od različitih internetskih prijevara može vam pomoći „Web heroj“.

Web heroj“ je preventivna kampanja koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne biste postali žrtve tih kaznenih djela.

U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.
 

 

Stranica