Prijavljene dvije online investicijske prijevare

Slika /PU_VS/e-sigurnost/investicijske prijevare.jpg

Na internetskoj stranici "Web heroj" informirajte se o vrstama online prijevara, kako ih prepoznati i zaštititi se

Foto: Ilustracija

Policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su još dvije online prijevare u vezi s investicijama.

Nepoznati počinitelj je u vremenu od 12. do 19. siječnja, s ciljem da se protupravno materijalno okoristi, doveo u zabludu 60-godišnjaka lažnim prikazivanjem činjenica da će brzo ostvariti veliku zaradu trgovanjem naftom na svjetskoj burzi. Oštećeni je uplatio novčani iznos od 250 eura kao polog za početak trgovanja, nakon čega ga je počinitelj svakodnevno kontaktirao, održavajući ga u zabludi u vezi trgovanja naftom. Kada je 19. siječnja zatražio isplatu svog uloženog novca, počinitelj je prekinuo komunikaciju, nakon čega je 60-godišnjak shvatio da je prevaren.

U drugom slučaju, 51-godišnjaka je putem telefona kontaktirao nepoznati počinitelj lažno se predstavljajući kao financijski savjetnik za trgovanje kriptovalutama i ponudio mu svoje usluge za brzu i golemu dobit. Kada je 51-godišnjak putem Internet bankarstva uplaćivao početni ulog od 50 eura na dostavljeni broj računa, počinitelj je s njegovog bankovnog računa isplatio preko 3.000 eura, nakon čega je prekinuo kontakt.

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave za kazneno djelo Prijevara.

Ministarstvo unutarnjih poslova je krajem prošle godine, u okviru projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta, započelo preventivnu kampanju naziva „Web heroj“, čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

S tim ciljem, otvorena je internetska stranica  „Web heroj“ na kojoj građani mogu doznati sve o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost.

Foto: Isječak s internetske stranice "Web heroj"


Posljedice online prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, pozivamo građane da posjete internetsku stranicu i informiraju se o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu.

U slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obratite se policiji.
 

Stranica