Preventivno represivna akcija "Vlak je uvijek brži!"

Slika PU_VS/Objekti/vlak01.jpg

 Foto: MUP

 Objava preuzeta sa MUP-ove stranice .
 
Postizanje što veće sigurnosti na prometnicama, uključujući pritom i prijelaze ceste preko željezničke pruge, jedan je od prioriteta u radu Ministarstva unutarnjih poslova. Stoga, policijski službenici u zonama prijelaza svakodnevno provode aktivnosti usmjerene na poštivanje postavljene prometne signalizacije, odnosno propisan prelazak sudionika u prometu preko pruge.

Unatoč tome na tim mjestima, ipak se događa jedan broj prometnih nesreća, koje ne uzimajući pritom u obzir zastoje prometa, štetu nastalu kašnjenjem vlakova i drugo, nažalost u pravilu imaju vrlo teške posljedice za same sudionike nesreća.

U 37 prometnih nesreća prilikom sudara s vlakom u 2010. godini na području Republike Hrvatske, poginulo je šest osoba (2009. – 11), teško je ozlijeđeno 6 osoba (2009.- 13), a lakše je ozlijeđeno 13 osoba (2009.- 22).

U prvih deset mjeseci 2011. godine poginulo je osam osoba (i istom razdoblju 2010. poginule su četiri osobe), teško je ozlijeđeno 6 osoba (u 2010.- 5) i lakše ozlijeđeno 12 osoba (u 2010. - 10).

Otprilike dvije trećine poginulih i ozlijeđenih strada na prijelazima gdje nema uređaja za zatvaranje pruge ili uređaja za davanje svjetlosnih i zvučnih znakova koji najavljuju dolazak vlaka, odnosno na prijelazima na kojima je postavljena samo prometna signalizacija (prometni znakovi).

Upravo iz tog razloga MUP samostalno, ali i u suradnji sa Hrvatskim željeznicama poduzima određene preventivne i represivne aktivnosti, koje imaju za cilj što manje stradavanje na željezničko – cestovnim prijelazima, odnosno povećanje sigurnosti na istima.

Ono što zasigurno može doprinijeti manjem stradavanju na željezničko  - cestovnim prijelazima je kvalitetna edukacija.

U tu svrhu MUP i Hrvatske željeznice na željezničko – cestovnim prijelazima u studenom i prosincu 2011. godine, nastavit će aktivnosti u sklopu akcije „Vlak je uvijek brži“, prilikom čega će se sudionicima u prometu ukazivati na opasnosti nepropisnog prelaska pruge, jer nažalost jedan dio vozača još uvijek ne shvaća da je zaustavni put vlaka u prosjeku barem 10-tak i više puta duži nego prosječnog automobila.  

U samom represivnom djelovanju policije, nadzirat će se poštivanje postavljene prometne signalizacije, spuštenih branika ili polubranika od strane svih sudionika u prometu – vozača motornih vozila, biciklista, ali i pješaka.

Za napomenuti je da je tijekom 2010. godine na željezničko – cestovnim prijelazima utvrđeno 2.039 prekršaja, dok je u prvih deset mjeseci 2011. godine utvrđeno 2.077 prekršaja.

Osim kroz svakodnevni pojačani nadzor željezničko – cestovnih prijelaza od strane policijskih službenika, aktivnosti će se u suradnji s predstavnicima Hrvatskih željeznica provesti prema sljedećem rasporedu:     

  • dana 17. studenog 2011. od 11 do 12 sati na području PU vukovarsko–srijemske u Vinkovcima, na ŽCP-u Slavija (izlaz iz grada prema Nuštru),
  • dana 23. studenog 2011. od 11 do 12 sati na području PU koprivničko–križevačke, na kolodvoru u Križevcima,
  • dana 1. prosinca 2011. od 11 do 12 sati na području PU međimurske, Čakovec, Buzovec, Ante Stračevića bb (u neposrednoj blizini stajališta Čakovec – Buzovec),
  • dana 8. prosinca 2011. od 11 do 12 sati na području PU varaždinske, Varaždin, Jalkovec, Jalkovečka ulica,

Slijedom navedenog sve sudionike u prometu, i to u prvom redu radi vlastite sigurnosti, pozivamo na nužan oprez te na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je reguliran prelazak željezničke pruge, odnosno u slučaju nepoštivanja, podsjećamo na propisane represivne mjere:

  • nezaustavljanje pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten, ili ako se taj uređaj već počeo spuštati, ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će se taj uređaj početi spuštati, odnosno da se prijelazu ceste preko željezničke pruge približava vlak. Za vozača vozila - novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, određivanje 2 negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom 6 mjeseci. Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu na cesti koji postupe suprotno odredbama ovoga članka.
  • na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, sudionici u prometu moraju se zaustaviti te mogu prijeći preko željezničke pruge tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama.
    Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.



Stranica