Pretragom doma pronađena minsko-eksplozivna sredstva i streljivo

  • Slika /PU_VS/Predmeti i sredstva kd-a/oružje gaboš.jpg
  • Slika

Osumnjičenom prijeti kazna zatvora do 3 godine. Apeliramo na građane koji nedozvoljeno posjeduju oružje da se odluče na dragovoljnu predaju bez sankcija

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci dovršili su kriminalističko istraživanje provale u radni stroj koja se dogodila 1. veljače 2021. godine u Gabošu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja kako je počinitelj 64-godišnjak iz Gaboša. Temeljem sudskog naloga, policijski službenici obavili su pretragu doma i drugih prostorija 64-godišnjaka te tom prilikom pronašli i oduzeli predmete koji potječu iz kaznenog djela provale te znatnu količinu minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva kako slijedi: 6 protupješačkih mina, 2 tromblonske mine, 8 upaljača za mine, 6 ručnih bombi, 500 grama eksloziva, elektrodetonatorska kapisla te 338 komada streljiva različitog kalibra. Oduzete eksplozivne tvari i streljivo pohranjeni su u skladištu Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Protiv 64-godišnjaka policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela Teška krađa i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Također, protiv osumnjičenog je dostavljen i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

           
Apeliramo na građane koji nedozvoljeno posjeduju oružje da se odluče na dragovoljnu predaju.

Građani mogu i dalje u neograničenom vremenu sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana,  te u sklopu kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, policiji dragovoljno predati vatreno oružje, minsko-eksplozivna sredstava i streljivo bez straha od kažnjavanja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Za neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje, kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora do tri godine, a ukoliko se radi o većim količinama i do pet godina.

Odluka o dragovoljnoj predaji i poziv policiji na broj telefona 192, prvi je korak prema sretnijoj i sigurnijoj budućnosti bez oružja.

MANJE oružja, uistinu znači MANJE tragedija.
 

Stranica