Pozor svima - biciklisti u prometu

Slika /PU_VS/slike/bicikli.jpg
Fotografija: ilustracija

Najavljeno duže razdoblje sunčanog vremena omogućava nam duži boravak na otvorenom koji će mnogi građani iskoristiti za šetnju parkovima, gradskim perivojima i šetnicama. S godinama raste i broj građana koji se za lijepog vremena voze biciklom. Građani koji se voze biciklom iz razonode ili u rekreativne svrhe, dužni su se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Skidanje obje ruke s upravljača nije dozvoljeno kao niti pridržavanje za druga vozila za vrijeme vožnje biciklom, a ako se biciklist kreće u skupini biciklista, trebali bi se kretati jedan iza drugoga.
Postoje i druge zakonske odredbe kojih su se biciklisti dužni pridržavati. Primjerice od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.
Svakako treba imati na umu kako za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila. To znači da se ne smije upravljati biciklom pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 g/kg, kretati se po nogostupima, prelaziti biciklom preko pješačkog prijelaza i kretati se zabranjenim smjerovima.
Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.
Poseban naglasak treba staviti na prelazak biciklima preko pješačkog prijelaza. Naime, pješački prijelazi nisu namijenjeni za vožnju biciklima, a vozači su prilikom kretanja ovim površinama obavezni koristiti ih kao pješaci, dakle pješice – gurajući bicikl, a vožnju biciklom nastaviti prometnim površinama namijenjenim za kretanje vozača bicikla.
          S time u vezi, upućujemo sve potencijalne vozače bicikla koji pri sudjelovanju u prometu imaju namjeru u određenom trenutku prijeći pješački prijelaz, da prethodno siđu s bicikla, te pješački prijelaz prijeđu gurajući bicikl, u svojstvu pješaka.
 
Apeliramo na vozače bicikala da svojim primjerom savjesnog ponašanja u prometu i primjenom prometnih pravila budu uzor svim ostalim sudionicima u prometu dok vozače motornih vozila upućujemo na poseban oprez i nužni senzibilitet prema biciklistima kojih uskoro na prometnicama očekujemo u većem broju.
 
 

Stranica