Policija i mladi „Zajedno za bolji Internet!“

  • Slika /PU_VS/Akcije/Web heroj predavanje/20240206_124138.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima

Galerija: PU vukovarsko-srijemska

U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, policijska službenica za prevenciju održala je danas u Strukovnoj školi u Vinkovcima edukativno predavanje za učenike na temu „Sigurnost i zaštita djece na internetu".

Tom prilikom policijska službenica za prevenciju s učenicima Strukovne škole razgovarala je na temu zaštite osobnih podataka, kako postupiti u slučaju da postanu žrtve određenih oblika napada neprimjerenog sadržaja na Internetu, odnosno kome i kako to prijaviti pa su tako upoznati i s aplikacijama, koje je unazad par godina razvio MUP, a to su aplikacije: Red Button, koja aplikacija je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji postoji sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece te besplatna mobilna aplikacija - MUP sigurnost i povjerenje, koja omogućuje građanima anonimnu prijavu slučaja policiji.

U sklopu edukativnog predavanja učenicima Strukovne škole predstavljena je i preventivna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom Web heroj, koja se pod sloganom "Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba" provodi kako bi se građani upozorili na opasnosti i mjere prevencije od kibernetičkog kriminala. Kada govorimo o kibernetičkom kriminalitetu i kriminalitetu putem društvenih mreža, govorimo o različitim vrstama prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji.

Cilj kampanje Web heroj koja je dostupna i na internetskoj stranici https://webheroj.hr/ je osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Za predano sudjelovanje u edukativnom predavanju, učenici su nagrađeni promidžbenim materijalima preventivne kampanje Web heroj.

Osim  u Strukovnoj školi, edukativna predavanja provedena su ovih dana i u tri osnovne škole s vinkovačkog područja, a aktivnosti policijskih službenika nastavit će se intenzivno provoditi i u narednom razdoblju u suradnji i s drugim odgojno obrazovnim institucijama. Osim edukativnih predavanja za djecu i mlade, kroz Kampanju policijski službenici organizirat će i rad info-punktova putem kojih će se građani moći također informirati o opasnostima kibernetičkog kriminaliteta, a aktivnosti obuhvaćaju  i širu populaciju građana kao i poslovne subjekte,  koji su često žrtve tzv. CEO i BEC prijevara i malicioznih računalnih programa.

Pozivamo građane da budu oprezni, budite sumnjičavi ako dobijete SMS poruku ili poziv od tvrtke koja traži vaše osobne informacije, dvaput provjerite prije nego što kliknete. Ni s kim nemojte dijeliti ili otkrivati broj bankovne kartice ili lozinku.

ZAPAMTITE

Pratite pouzdane izvore i ažurirane činjenice. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, prijavite to policiji.
 

 
 
 

Stranica