OPREZ! Prevaranti vrebaju na Internetu i putem telefona

Slika /PU_VS/e-sigurnost/19-03-phishing-002.jpg

Prijavljene tri prijevare kojima su oštećene tri osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije za iznos od preko 8.000 eura ukupno

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske zaprimili su jučer, 13. ožujka, tri kaznene prijave za prijevare.

Prijavu je podnijela 72-godišnjakinja iz Nijemaca koju je putem društvene mreže kontaktirao nepoznati počinitelj koji se predstavio kao odvjetnik neizlječivo bolesne osobe, koja želi donirati 350.000 eura osobi u potrebi, te je u razdoblju od kolovoza 2023. do ožujka 2024. godine naveo da mu u više navrata uplati ukupno nekoliko tisuća eura radi isplate donacije.

Nakon što je 12. ožujka dobio tekstualnu poruku, naizgled od Hrvatske pošte, o obustavi isporuke paketa kojom se traži ispravak podataka o adresi kako bi isporuka bila dovršena, 54-godišnjak iz Retkovaca je otvorio poveznicu na kojoj je unio osobne podatke i podatke s bankovne kartice, nakon čega mu je s bankovnog računa isplaćeno nekoliko stotina eura.

Nadalje, 71-godišnjakinja iz Vinkovaca je 12. ožujka na nagovor nepoznatog muškarca, radi povrata novca koji joj je oduzet kaznenim djelom prošle godine, putem telefona dala podatke svoje bankovne kartice, nakon čega joj je s bankovnog računa isplaćeno preko 5.000 eura.

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave za kazneno djelo Prijevara.

Internet i mobiteli su postali neizostavan dio našeg svakodnevnog života, i sve više građana i poslovnih subjekata ih koristi za komunikaciju i poslovanje. Zbog toga je iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, savjetujemo o načinima samozaštite.

KAKO SE ZAŠTITITI?
Odbijte iznenadne pozive i ponude koje obećavaju nevjerojatno veliku dobit, zajamčen povrat novca ili sigurna ulaganja.
Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici na službenu domenu tvrtke te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na otvorenoj stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice!
Uvijek budite svjesni rizika čak i na renomiranim platformama i stranicama
Budite iznimno oprezni prije dijeljenju osobnih podataka i zahtjevima za novcem. Nikada ne šaljite novac, podatke o kartici, online računu ili kopije osobnih dokumenata
Izbjegavajte bilo kakva plaćanja unaprijed.
Ako primijetite nešto sumnjivo, obratite se policiji.

ŠTO AKO STE POSTALI ŽRTVA?
Nemojte se osjećati krivima ili nelagodno!
Odmah prekinite svaki kontakt s prevarantom.
Ako je moguće, sačuvajte svu komunikaciju, uključujući chat poruke.
Prijavite slučaj policiji.
Prijavite internetsku stranicu na kojoj je prevarant prvi put stupio u kontakt s vama.
Ako ste podijelili podatke o svom računu, odmah se obratite banci.
 
Više savjeta kako se zaštiti od različitih internetskih prijevara možete pronaći na web stranici „Web heroj“.
 

Stranica