Održana tiskovna konferencija povodom riješenog teškog ubojstva i kaznenog djela zlouporabe opojnih droga

Slika PU_VS/Svasta/tiskovna_ubojstvo_300x200.jpg

Danas, 21. studenoga u 11 sati, PU vukovarsko srijemska, održala je izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj je izvijestla o rješenom ubojstvu Ivana Bušića iz Županje kao i dovršenom kriminalističkom istraživanju povodom kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. 

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

Danas, 21. studenoga u 11 sati, PU vukovarsko srijemska, održala je izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj je izvijestla o dovršenim klriminalističkim istraživanjima povodom pronalaska počinitelja teškog ubojstva Ivana Bušića počinjenog krajem mjeseca listopada ove godine, kao i dovršenog kriminalističkog istraživanja nad četvoricom punoljetnih državljana RH radi počinjenog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga.

Na tiskovnoj je priopćeno:

Dana 18. studenoga 2011. godine, policijski službenici PU vukovarsko srijemske, u suradnji s policijskim službenicima Republike Bosne i Hercegovine, Brčko Distrikta, MUP-a Republike Srpske Centra javne bezbednosti Banja Luke i Bjeljine kao  i MUP Tuzlanskog kantona i MUP-a Posavske županije PU Orašje, dovršili su kriminalističko istraživanje povodom pronalaska počinitelja kaznenog djela teškog ubojstva na štetu 75-godišnjeg Ivana Bušića iz Županje. 

Podsjećamo, dana 30. listopada u 13.10 sati, telefonom je izviještena PU vukovarsko-srijemska, da je u prostorijama njegove obiteljske kuće u Županji, u ulici Baruna Trenka usmrćen Ivan Bušić. 

Obavljenim očevidom, utvrđeno je da je oštećeni preminuo nasilnom smrću, dana 29. listopada u večernjim satima uslijed zadobivenih više udaraca tvrdim bridovitim predmetom u predjelu tijela, nakon čega je iz kuće otuđen točno ne utvrđeni novčani iznos. 

Dovršenim zajedničkim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da je 53-godišnji hrvatski državljanin iz Orašja, dao informaciju niže navedenim bosanskohercegovačkim državljanima kako Ivan Bušić iz Županje u svojoj obiteljskoj kući posjeduje veće količine novčanih sredstava, nakon čega je 21-godišnji bosanskohercegovački državljanin iz Koraja, temeljem prethodnog dogovora s 27-godišnjim bosanskohercegovačkim državljaninom iz Brčkog, u večernjim satima 29. listopada ove godine, došao u kuću oštećenoga gdje je Ivanu Bušiću zadao više udaraca bridovitim tvrdim predmetom,od kojih je oštećeni preminuo na mjestu događaja,  nakon čega je iz kuće otuđio novčani iznos nešto veći od 130 000 kuna  u apoenima hrvatskih kuna i eura. Nakon počinjenog djela, prema unaprijed dogovorenom po 21-godišnjaka s unajmljenim renta car osobnim automobilom, bosanskohercegovačkih registarskih oznaka, došao je 27-godišnji državljanin R BiH iz Brčkog, koji je počinitelja prevezao do Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Gunja, preko kojeg se počinitelj pješice udaljio iz RH. 

Po dolasku u R BiH novac je za sebe zadržao 27-godišnji bosanskohercegovački državljani iz Brčkog, dok je manji novčani iznos predao 21-godišnjaku. 

Od otuđenog novca, 27-godišnjak je u Bjeljini kupio osobni automobil, koji mu je oduzet do okončanja kaznenog postupka. 

27-godišnjak i 21-godišnjak, uz kaznenu prijavu, radi počinjenog kaznenog djela razbojništva, dovedeni su kantonalnom tužitelju Posavskog kantona Orašje,  Federacijie Bosni i Hercegovine, prilikom čega su priznali i počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva na štetu Ivana Bušića, dok je za 53-godišnjim hrvatskim državljaninom raspisana tjeralica na području Republike Hrvatske.

Vezano za krugo kriminalističko istraživanje, priopćeno je:  

Dana 19.11.2011. godine policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU vukovarsko – srijemske dovršili su krim. istraživanje nad 4 punoljetna hrvatska državljanina iz Županje zbog postojanja osnovane sumnje da su se isti bavili preprodajom droge kokain.

Krim. istraživanjem utvrđeno je da je jedan od prijavljenih drogu kupovao radi daljnje preprodaje na području BIH i istu putem posrednika krijumčario na područje RH, a da je potom tako kupljenu drogu prodavao po znatno većoj cijeni dvojici hrvatskih državljana iz Županje koji su istu potom pakirali u manje paketiće i prodavali konzumentima s područja Županje, Vinkovaca, Vukovara, Đakova i Slavonskog Broda.

Dovršenim krim. istraživanjem utvrđeno je da su prijavljeni u vremenskom razdoblju od tri mjeseca nabavili i preprodali najmanje 350 grama droge kokain pa su isti zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, Zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. KZ dana 19.11.2011. godine  uz kaznenu prijavu dovedeni i predani pritvorskom policijskom nadzorniku nakon čega su privedeni na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Vukovaru izvršene su pretrage domova i drugih prostorija prijavljenih na pet adresa, te su izvršene pretrage osobnih automobila. Prilikom vršenja pretrage kod jednog od prijavljenih pronađena su i dvije automatske puške od kojih je jedna bila s prigušivačem te 550 komada pripadajućeg streljiva. Isti prijavljen i zbog kaznenog djela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 1. KZ.



Stranica