Obilježena 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU Vinkovci

  • Slika /PU_VS/Obilježavanja/Dan osnivanja SJP PU Vinkovci 28-6/20240628_102322.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obljetnica je obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima

Foto: Ilustracija

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima, danas je obilježena 33. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije PU Vinkovci, ustrojene 28. lipnja 1991. godine.

Udruga specijalne policije Vinkovci okupila je danas pripadnike te jedinice i druge uzvanike te podsjetila na njihov opsežan borbeni put, od Vukovara do Dubrovnika. Istaknuto je kako su pripadnici ove jedinice sudjelovali, kako u obrani i oslobađanju naselja na području tadašnje PU Vinkovci, tako i u akcijama Maslenica i Medački džep. Nakon spajanja sa jedinicom specijalne policije Delta Županja 1994. godine, sudjeluju i u akcijama Bljesak i Oluja. Krajem 1995. godine vraćaju se zadaćama na područje matične policijske uprave sve do početka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 i ranjeno 43 pripadnika Posebne jedinice PU Vinkovci, Specijalne jedinice policije Dinara PU Vinkovci i Specijalne jedinice policije Delta PU vukovarsko-srijemske.

Svečanom obilježavanju uz pripadnike udruga specijalne policije i udruga branitelja nazočili su i Stipe Rimac, ratni načelnik PU vukovarsko-srijemske, Damir Dujić, izaslanik Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Koordinacije branitelja i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Bosančić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vinkovci te Krešimir Hunjet u ime načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovka.

Molitvu za pripadnike specijalne policije i sve hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu predvodio je policijski kapelan don Ivan Begović.

Na svečanoj akademiji, predsjednik Udruge specijalne policije Vinkovci, Stevo Culej, uručio je priznanja članovima udruge i drugim pojedincima za doprinos u radu udruge. Priznanje za doprinos u radu udruge dodijeljena je i policijskom službeniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske te Policijskoj upravi za pomoć u radu, promociji i aktivnostima udruge.

 

Stranica