Obilježena 30. obljetnica stradanja Borova Naselja u Domovinskom ratu

  • Slika /PU_VS/Dan sjećanja 18-11/Borovo Naselje 19-11-2021/DSC_0522.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prigodnim komemorativnim programom odana je počast 176 poginulih i 48 nestalih branitelja i civila u tri mjeseca opsade ove vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu 1991. godine

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred ruševina nekadašnjeg Borovo commercea, 19. studenoga 2021. obilježena je 30. obljetnica stradanja Borova Naselja u Domovinskom ratu.

U tri mjeseca opsade ove gradske četvrti Vukovara poginulo je 176 branitelja i civila, dok je na dan okupacije 19. studenog 1991. godine po ulasku JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubijena 51 osoba. Njih 48 odvedenih iz Borovo Commercea još se vode kao nestali. Dio branitelja i civila ubijen je i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas“.

Nakon prigodnog komemorativnog programa kojim su se okupljeni prisjetili ubijenih i poginulih branitelja i civila u Borovu naselju, vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ koji su ujedno i organizatori okupljanja, članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, Grada Vukovara te brojni građani okupljeni u čast svim žrtvama. U spomen i sjećanje na ubijene i nestale žrtve Borova Naselja, ispred Policijske uprave vukovarsko-srijemske vijenac je položio i svijeću zapalio načelnik policijske uprave mr.sc. Fabijan Kapular uz pratnju načelnika Policijske postaje Vukovar Vlade Božića.

Po završetku, sudionici programa u Koloni sjećanja, pošli su putem križnog puta ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica za sve žrtve Borova Naselja.

Komemorativni program u čast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu naselju nastavljen je na obali Dunava bacanjem vijenca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farma Lovas te Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Podno spomenika nestalima u Domovinskom ratu svjetlost 386 svijeća upaljenih za 386 nestalih s područja Vukovara pokazuje put njihovim obiteljima koje ih 30 godina čekaju i traže.
 

Stranica