Obilježen "Dan kada je Tovarnik plakao"

Slika /PU_VS/Obljetnice/Tovarnik.jpg

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske, predvođeni zamjenikom načelnika policijske uprave, odali počast svim žrtvama Domovinskog rata s područja Općine Tovarnik

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Jučer, 31. siječnja, brojni mještani Tovarnika i uzvanici okupili su se kako bi se prisjetili tužnog dana prije točno 26 godina, kada su posmrtni ostaci 48 mještana, ubijenih 1991. godine za vrijeme srpske okupacije i kasnije ekshumiranih iz masovne grobnice, zajednički ispraćeni na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku.

Program 26. obljetnice komemorativnog obilježavanja naziva „Dan kada je Tovarnik plakao“ započeo je u centru Tovarnika kod spomen obilježja čitanjem imena žrtava i polaganjem svijeća i cvijeća predstavnika obitelji poginulih mještana.

Skup se odatle u Koloni sjećanja uputio prema mjesnom groblju Sv. Križa gdje su kod spomenika žrtvama, podignutom na mjestu gdje su 1991. godine mučki ubijeni i bačeni u jamu. Tu su izaslanstva obitelji poginulih, braniteljskih udruga Općine Tovarnik, Sabora Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Tovarnik, te predstavnici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, položili vijence i svijeće.

Program je nastavljen u crkvi sv. Mateja gdje je služena misa zadušnica za sve poginule mještane općine Tovarnik u Domovinskom ratu.

Tijekom Domovinskog rata ubijeno je, poginulo i nestalo 75 mještana Tovarnika, a prvi Tovarničanin koji je položio život u Domovinskom ratu bio je Marinko Petrušić - Pele, policijski službenik tadašnje Posebne jedinice policije iz Vinkovaca, jedan od dvanaestorice redarstvenika mučki ubijenih 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu.



 

Stranica