Najava: Preventivno-represivne aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/info punkt vk.jpg

Pozivamo građane da nam se 26. lipnja pridruže na pješačkoj zoni u Vinkovcima i podrže akciju prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga

Foto: ilustracija

        Povodom “Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama”, Policijska uprava vukovarsko-srijemska u suradnji s Gradom Vinkovci, Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci te Zavodom za javno zdravstvo VSŽ organizira preventivno-edukativnu aktivnost na temu prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga.

        Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (2015) ukazuje na rasprostranjenost i laku dostupnost droga u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska se prema konzumaciji ilegalnih droga u životu nalazi iznad europskog prosjeka pa tako 22% učenika navodi kako je barem jednom u životu probalo drogu, a najučestalija droga koju konzumiraju je marihuana. Također, percepcija dostupnosti marihuane u odnosu na druge droge je visoka.

        Ovakav trend potkrjepljuju i statistički pokazatelji PU vukovarsko-srijemske prema kojima je tijekom prošle godine najviše izvršeno zapljena marihuane.

        Da su ove činjenice zabrinjavajuće impliciraju nam i navodi više od 90% ovisnika o teškim drogama kako su najprije konzumirali marihuanu.

        Obilježavanjem ovog Međunarodnog dana želimo upozoriti cjelokupnu javnost, poglavito mlade, na problem zlouporabe droga u društvu.

        Preventivno-edukativna radionica održat će se 26. lipnja od 10 do 12 sati u Vinkovcima u pješačkoj zoni (prostor ispred Gimnazije) te pozivamo građane da nam se pridruže i time pruže podršku aktivnostima koje se provode na području prevencije ovisnosti.

        Na informativno-edukativnom punktu policijski službenici i suradnici informirat će zainteresirane o ovoj društvenoj pošasti, o njenom izgledu, njenoj prisutnosti na raznim javnim mjestima: u školi, na ulici, u obiteljskom domu. Educirat će i o njenom razornom djelovanju i posljedicama po zdravlje, kao i gdje potražiti stručni savjet. Također, nazočni će imati priliku upoznati i kazneno-pravne odredbama zlouporabe opojnih droga.

        Pored preventivno-edukativne radionice, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske će 25. i 26. lipnja provoditi pojačanu kontrolu prisutnosti opojnih droga u organizmu kod sudionika u cestovnom prometu.

        Aktivnostima želimo utjecati na podizanje svijesti o opasnostima koju sa sobom nosi konzumacija sredstava ovisnosti. Želja nam je da se mladi usmjere pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima i vrijednostima. Apeliramo na cjelokupnu zajednicu, poglavito mlade da odlučno kažu „NE“ ovoj pošasti i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu te da poštuju zakonske propise.
 

Stranica