Koristite sigurnosni pojas u vožnji uvijek i bez iznimke

Slika /PU_VS/Akcije/promet/pojas/pojas ilustracija 2.jpg

U prometnoj nesreći 5.7.2023. u Vinkovcima, od pet ozlijeđenih osoba, četiri nisu koristile sigurnosni pojas

Foto: Ilustracija

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su dvije prometne nesreće, obje u Vinkovcima. U jednoj je nastupila materijalna šteta, dok je u drugoj prometnoj nesreći pet osoba ozlijeđeno, dvije teže i tri lakše.

     Jučer, 5. srpnja, oko 18 sati u Vinkovcima, 19-godišnjakinja iz Nijemaca, upravljala je osobnim automobilom marke Citroen vinkovačkih registracijskih oznaka, uz prisutnost alkohola u organizmu od 0,15 g/kg, krećući se kolnikom Ulice E. Kumičića u Vinkovcima. Dolaskom do raskrižja s Ulicom A. Stepinca, nije propustila sva vozila koja su se kretala kolnikom Ulice A. Stepinca, koja je u odnosu na Ulicu E. Kumičića označena kao cesta s prednošću prolaska, uslijed čega je osobni automobil marke VW vinkovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljala 60-godišnjakinja iz Cerića, naletio na automobil 19-godišnjakinje.
     U prometnoj nesreći teže je ozlijeđena 60-godišnja vozačica VW, kao i 52-godišnja putnica, dok je drugi putnik u njezinu vozilu, 13-godišnjak, lakše ozlijeđen. 19-godišnja vozačica Citroena lakše je ozlijeđena, kao i 20-godišnji putnik u njezinu vozilu.
     Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako sigurnosni pojas za vrijeme vožnje nisu koristili 60-godišnja vozačica Citroena, dijete u njezinu vozilu, kao ni 19-godišnja vozačica niti 20-godišnji putnik u njezinu vozilu.
     Protiv 19-godišnjakinje policija će podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, dok će za prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa četvero sudionika prometne nesreće biti prekršajno sankcionirano.

U prometnim nesrećama u kojima su smrtno stradale ili ozlijeđene osobe, uočeno je kako vozači i putnici u vozilu nisu bili vezani sigurnosnim pojasom, pa tako i u jučerašnjoj prometnoj nesreći, stoga podsjećamo…

Korištenje sigurnosnog pojasa, od presudnog je značaja u trenutku kada vozilo kojim upravljate ili se prevozite, sudjeluje u prometnoj nesreći.

Statistički pokazatelji ukazuju kako je korištenje sigurnosnog pojasa za neozljeđivanje i preživljavanje osoba u vozilu od daleko veće koristi nego aktiviranje zračnih jastuka, posebice radi li se o prometnim nesrećama u urbanim sredinama, u kojima se brzine kretanja vozila nerijetko kreću u manjim rasponima do 30, 40 km/h odnosno u slučajevima kada se zračni jastuci često i ne aktiviraju.

Nerijetko kada se radi o prijevozu na manjim udaljenostima, ili uobičajenoj gradskoj vožnji, vozači zanemare sigurnosni pojas, pa tako i sigurnosno vezivanje djece u vozilu. Brojni testovi simuliranih sudara vozila ukazuju kako je upravo u situacijama kada sudionici nisu bili vezani došlo do izlijetanja osoba iz vozila, ozljeda vozača i putnika tijelom putnika sa zadnjeg sjedišta koji nije vezan, a čija sila, pospješena težinom osobe i brzinom kretanja vozila, može biti od 30 do 60 puta veća od putnikove stvarne težine.

U 2022. godini na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske od 17 smrtno stradalih osoba koje su bile dužne koristiti sigurnosni pojas, 8 nije koristilo sigurnosni pojas. Od 88 teško tjelesno ozlijeđenih osoba koje su bile dužne koristiti sigurnosni pojas, njih 26 nije koristilo sigurnosni pojas. Od 443 lako ozlijeđene osobe koje su bile dužne koristiti sigurnosni pojas, za njih 43 je utvrđeno da nisu koristile sigurnosni pojas.

Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine na području ove policijske uprave u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 6 osoba. Od 5 osoba koje su bile dužne koristiti sigurnosni pojas, 1 osoba nije koristila sigurnosni pojas. Od 54 teško tjelesno ozlijeđenih osoba koje su bile dužne koristiti sigurnosni pojas, njih 10 nije koristilo sigurnosni pojas. Od 184 lako tjelesno ozlijeđenih osoba koje su bile dužne koristiti sigurnosni pojas, za njih 13 je utvrđeno da nisu koristili sigurnosni pojas.

Kako bismo spriječili kršenje prometnih propisa koji za posljedicu mogu imati teška stradavanja u prometu, vozačima i putnicima u vozilu savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu te da koriste sigurnosni pojas u vozilu. Posebno podsjećamo na obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima. Za nepridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 130 eura.

 

Stranica