Kazneno prijavljeno devet osoba zbog krijumčarenja migranata

  • Slika /PU_VS/Krijumcarenja/IMG-20210923-WA0007.jpg
  • Slika

Tijekom pretraga pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, novčana sredstva u gotovini u iznosu od 78.650 EUR-a, 6.000 KN i 1710 BAM, te razna korespondencija.  

Fotografija:   PU vukovarsko-srijemska


Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, u suradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad osam hrvatskih državljana starosti 52, 39, 18, 36, 38, 36, 62 i 35 godina i jednim srpskim državljaninom starosti 50 godina, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Naime, sumnja se da su se spomenute osobe zajedno s više osoba s područja Bosne i Hercegovine udružili kako bi iz koristoljublja omogućili stranim državljanima da, uz plaćanje novčane naknade, izbjegavajući graničnu kontrolu nezakonito uđu s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje Europske unije. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičene osobe od svibnja do rujna 2021. godine u najmanje 25 navrata omogućili stranim državljanima da nezakonito uđu, izađu, borave ili se kreću u Republici Hrvatskoj te uđu na teritorij druge države članice Europske unije i na taj način nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 100 stranih državljana, a za što su primili unaprijed dogovorenu novčanu naknadu.  

U sklopu kriminalističkog istraživanja je 22. rujna 2021. godine, na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Zagreb uhićeno pet hrvatskih državljana, dok se jedan hrvatski i jedan srpski državljanin od ranije nalaze u Istražnom zatvoru, a za dvojicom hrvatskih državljana se traga. Nad uhićenim osobama su, temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, provedene dokazne radnje pretraga osoba, vozila, domova i drugih prostorija, a tijekom pretraga pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, novčana sredstva u gotovini u iznosu od 78.650 EUR-a, 6.000 KN i 1710 BAM, te razna korespondencija.
 
Sve uhićene osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok će odgovarajuća kaznena prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

 

Stranica