Jačanje suradnje za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Slika /PU_VS/Akcije/Prevencija/20240911_102345.jpg

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj održan sastanak s ciljem poboljšanja zaštite i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U cilju nastavka i razvijanja kvalitetne suradnje između policije i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, u PU vukovarsko-srijemskoj je danas, 11. rujna, održan sastanak s predstavnicima Udruge u sklopu provedbe projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Ispred PU vukovarsko-srijemske na sastanku su sudjelovali zamjenik načelnika Policijske uprave, voditelj Službe kriminalističke policije, predstavnica Službe za javni red i mir te policijske službenice za prevenciju, dok su ispred Udruge za podršku žrtvama i svjedocima sudjelovali izvršni direktor udruge, predstavnice Ureda Vukovar i Ureda Osijek sa volonterima.  
 
U sklopu sastanka koji je iniciran od strane Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, izvršni direktor udruge, g. Miren Špek upoznao je predstavnike PU vukovarsko-srijemske s osnovnim djelokrugom rada Ureda u Vukovaru i Osijeku, a koji je pružanje sveobuhvatne pomoći i podrške žrtvama i svjedocima, kao i drugim osobama u potrebi. Jedan od važnijih projekata Udruge je i osnivanje Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, koji je od 2020. godine, kao dio sustava prevencije nasilja i zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja, u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja“, čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, postao 24-satna linija za pomoć i podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, dostupna pozivom na broj 116 006.
 
Policija kroz redovan rad svakodnevno postupa s posebnim obzirom prema žrtvi kaznenog djela te na primjeren način vodi brigu o pravima i interesima žrtve, zaštiti privatnosti kao i o specifičnim potrebama žrtve. Policija je najčešće prva kojoj se žrtve obraćaju za pomoć, stoga svjesni svoje odgovornosti i uloge u sprečavanju daljnjeg nasilja i pomoći žrtvi, kontinuirano educiramo policijske službenike u cilju daljnjeg podizanja razine profesionalnosti u postupanjima. Prilikom postupanja, policijski službenici žrtvama kaznenih djela osiguravaju i dodatne informacije o službama i tijelima za zaštitu i podršku žrtvama.
 
Zaključak je sudionika kako je razvoj mreže i jačanje suradnje svih dionika u rješavanju i pomaganju svih situacija vezanih za zaštitu i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela ključ uspjeha za poboljšanje njihovog položaja.
 

Stranica