Internetskom prijevarom oštećen za nekoliko tisuća eura

Slika /PU_VS/e-sigurnost/davanje podataka s kartice.png

Skrećemo pozornost na trikove kojima se prevaranti služe kako bi vas doveli u zabludu i izvukli novac

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci zaprimili su jučer, 16. siječnja, prijavu 52-godišnjaka da mu je s bankovnog računa na prijevaran način isplaćen novac.

Naime, u ponedjeljak 15. siječnja, 52-godišnjaka je nepoznata osoba putem telefona dovela u zabludu, predstavljajući se kao agentica za izvlačenje dobiti od kripto-valuta, i navela da na mobitel instalira aplikaciju za upravljanje uređajima na daljinu. Putem te aplikacije nepoznata osoba je pristupila aplikaciji mobilnog bankarstva na njegovom mobitelu i isplatila preko 3.000 eura s njegovog bankovnog računa.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevara.


Skrećemo pozornost na načine prevare i savjetujemo kako se zaštititi...

Kod prijevara oko ulaganja u kripto-valute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s različitih pozivnih brojeva, a često ih upute na lažne internet stranice za ulaganje koje djeluju legitimno.

Potom od osoba traže instaliranje aplikacije koja omogućuju kontrolu nad vašim računalom ili mobitelom, nakon čega pristupe aplikaciji Internet ili mobilnog bankarstva i isplate novac s bankovnog računa.

Nerijetko, i kada oštećena osoba shvati da je prevarena, obrati joj se drugi počinitelj i nudi priliku za povrat izgubljenog novca te traži nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena.

Ako ne uspiju, javljaju se iz lažnog „ureda za porez“ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate „poreza“ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete.

Stoga građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetujemo da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe, kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit.

Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

U slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obratite se policiji.
 

Stranica