Internet "CEO / direktorska" prijevara u Vinkovcima

Slika /PU_VS/e-sigurnost/ceo1.jpg

Brzom reakcijom policijski službenici spriječili su prijenos velikog novčanog iznosa na račun počinitelja "direktorske" internet prijevare

Foto: Ilustracija

            Odgovorna osoba podružnice slovenske tvrtke za proizvodnju otkivaka u Vinkovcima, 31-godišnjak iz Vinkovaca, prijavio je policiji jučer, 5. studenog, kako je nepoznati počinitelj 30. listopada, predstavljajući se kao predsjednik uprave društva, od zaposlenice za financije i računovodstvo emailom zatražio prijenos novčanih sredstava u iznosu od nekoliko desetaka tisuća eura na bankovni račun u Francuskoj.

            Ne sumnjajući u vjerodostojnost pošiljatelja, zaposlenica je putem internetskog bankarstva izvršila uplatu dijela zatraženog novca na navedeni račun, te je nakon drugog zarimljenog emaila kojim je počinitelj tražio da plati i preostalu razliku, telefonom nazvala predsjednika uprave i utvrdila da se radi o prijevari.

            Pravovremenom prijavom policiji i brzom reakcijom policijskih službenika prijenos novca na račun počinitelja je spriječen.

            Slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja protiv kojeg će policija podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenih djela računalna prijevara i nedozvoljena uporaba osobnih podataka.


           CEO prijevara ili direktorska prijevara događa se kada se varalice pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa. Više o ovoj internetskoj prijevari i kako se od nje zaštititi pročitajte OVDJE.
 

Stranica