In memoriam na 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara

  • Slika /PU_VS/In memoriam 97 policajaca/13102022/IMG_9389.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jučer, 13. listopada, svečanim programom odan je pijetet i visoka počast hrvatskim policajcima poginulim i nestalim u obrani Vukovara, a čemu je prethodilo otvorenje nove zgrade Interventne jedinice policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Gradu Heroju je jučer, 13. listopada, odana počast 97 poginulih i nestalih policajaca koji su prvi stali na branik Domovine na vukovarskom ratištu 1991. godine.

Svečani program u spomen na 97 policajaca i njihove nemjerljive zasluge u obrani i stvaranju neovisne Republike Hrvatske započeo je 12. listopada, predstavljanjem Monografije „Hrvatska policija u obrani Vukovara u Domovinskom ratu 90.-91.“ u nakladništvu Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, koje je upriličeno u Kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

Jučer, 13. listopada program je nastavljen svečanim otvaranjem nove zgrade Interventne jedinice policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Ulici Rudolfa Perešina u Vukovaru, gdje će pripadnici te jedinice pod zapovjedništvom zapovjednika Ivana Matića nastaviti časno obavljati policijske zadaće za očuvanje mira i sigurnosti u Vukovaru i cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.



U prigodnom obraćanju prilikom ove svečanosti zapovjednik Matić je zahvalio svima koji su dali svoju potporu u realizaciji projekta te iskazao zadovoljstvo što će Interventna jedinica svoju adresu od danas imati u Gradu Vukovaru u novom, modernijem i funkcionalnijem objektu kojeg će policijski službenici s ponosom koristiti na usluzi svojim građanima i Domovini.

Uslijedio je komemorativni dio svečanosti u Marincima, na mjestu gdje su prije 31 godinu u pokušaju proboja prema tada okupiranom gradu Vukovaru poginula desetorica policajaca – tri pripadnika ATJ Lučko, tri pripadnika SJP Slavonski Brod 'ŠAP' i četiri pripadnika Zbora narodne garde, dok su ranjena ukupno 44 hrvatska branitelja.


Uz svečani postroj pripadnika interventne i specijalne policije, podno Spomen obilježja poginulim pripadnicima ATJ Lučko, SJP PU brodsko-posavske te Zbora narodne garde, svijeće su položili predstavnici obitelji poginulih, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića sa suradnicima – zamjenikom za opću sigurnost Damirom Barićem, zapovjednikom Zapovjedništva za intervencije Vedranom Augustinovićem, posebnim savjetnikom ministra umirovljenim generalom Mladenom Markačem, načelnikom Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom i načelnicima drugih policijskih uprava. Također su nazočili predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa izaslanstvom, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza te uvaženi predstavnici udruga: Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90, Udruga SJP 'ŠAP', Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, Udruga ratnih veterana 3. gardijske brigade Zbora narodne garde ali i drugi dragi uzvanici.

Molitvu za poginule predvodio je policijski kapelan PU vukovarsko-srijemske don Ivan Begović.

Izaslanstva su se potom uputila u Vukovar pred Spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara, ispred prijeratne i ratne zgrade tadašnje Policijske uprave Vukovar, na središnje komemorativno obilježavanje, gdje su u tišini i s posebnim pijetetom odali počast poginulim i nestalim policajcima, pripadnicima Policijskih uprava vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, varaždinske i međimurske te ATJ Lučko, položivši „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“.

Bijele svijeće koje simboliziraju 97 poginulih i nestalih policajaca položilo je 97 policijskih službenika Policijske uprave vukovarsko-srijemske za vrijeme projekcije fotografija i čitanja imena poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara.

Svečanost je glazbenim izvedbama uveličala Policijska klapa Sv. Mihovil i gudački kvartet Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Fra Frano Musić, biskupski vikar za pastoral u Ministarstvu unutarnjih poslova, predvodio je molitvu za vječni spomen poginulim i nestalim policajcima.

Dužnost održavanja sjećanja i odavanja počasti hrvatskim policajcima koji su dali svoje živote za slobodu hrvatske države istaknuo je ovom prigodom izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavivši: „Danas se sjećamo velike žrtve hrvatskih policajaca u Domovinskom ratu na području grada Vukovara. Sjećamo se neprocjenjive žrtve svih hrvatskih branitelja, ali danas posebno 97 policijskih službenika koji su svoj život dali u obranu domovine. Nove prostorije naše interventne jedinice policije također posvećujemo našim stradalim policajcima. Jučer smo predstavili monografiju o ulozi hrvatske policije u Domovinskom ratu, kojom smo na dostojanstven način obilježili žrtvu hrvatskih policajaca u obrani Vukovara. To je najmanje što možemo učiniti, sjećati se te zahvaliti njima i njihovim obiteljima za žrtvu, dali su najviše što su mogli, svoj život za našu Domovinu.“

Nepokolebljivim, hrabrim i snažnim hrvatskim policajcima – braniteljima Vukovara neka je vječna slava i hvala!
 

Stranica