Građani OPREZ ! U Vinkovcima zabilježen vishing - krađa identiteta pozivom

Slika /PU_VS/e-sigurnost/vishing.png

Oštećeni je u telefonskom razgovoru dao podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova te ostao bez gotovo deset tisuća kuna

Foto: Ilustracija

Jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio je policiji kako je putem Facebook stranice „Electric 3 Wheel Scooter“ dogovorio kupnju električnog tricikla na akcijskom sniženju od 80% po cijeni od 109,99 eura. Tijekom telefonskog razgovora s prodavateljem, 60-godišnjak je dao podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova. Ubrzo nakon toga, u aplikaciji mobilnog bankarstva, ustanovio je da je s njegovog računa izvršeno ukupno pet transakcija, tri isplate na digitalni novčanik i dvije na račun kladionice počinitelja, čime je oštećen za iznos od gotovo 10.000 kuna ukupno.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica.
 
  • Budite oprezni kad primite telefonske poziv. Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj/prodavatelj legitiman samo zato što ima facebook stranicu ili vaše osnovne podatke. Da biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte.
  • Ne dajte svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Nemojte dijeliti kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo. Vaša banka to nikada neće tražiti telefonom.
  • Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta te prijavite svojoj banci.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Stranica