Edukativno druženje s djecom iz vinkovačkog dječjeg vrtića „Stribor“

  • Slika /PU_VS/Akcije/gostovanja/IMG_20220429_094453.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Još jednim edukativnim druženjem s mališanima iz vrtića nastavljamo izgradnju i stvaranje povjerenja između djece i policije

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na inicijativu odgajateljica vinkovačkog dječjeg vrtića „Stribor“, policijske službenice za prevenciju su danas, 29. travnja u prostorijama Policijske uprave Vukovarsko-srijemske organizirale edukativno druženje policijskih službenika i djece iz vrtića s ciljem izgradnje i stvaranja povjerenja između djece i policije.

Od vrtića do ulaza u zgradu Policijske uprave male goste i njihove odgajateljice dopratio je kontakt policajac Policijske postaje Vinkovci, a dočekale su ih policijske službenice za prevenciju te im zaželjele dobrodošlicu.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske pripremili su za mališane program s pregršt zanimljivog sadržaja, kojima su im nastojali približiti što je to posao policijskih službenika. Program se sastoji od tri tematske cjeline.

U prvoj tematskoj cjelini naziva „Policajac – prijatelj i pomagač“ djeci se predstavio kontakt policajac na čijem se kontaktnom području nalazi i dječji vrtić „Stribor“. Policajac je kroz kratak razgovor djecu upoznao s osnovnim pravilima u ophođenju s nepoznatim osobama, kao i s postupanjem prilikom pronalaska nepoznatih predmeta. Policajac i djeca razgovarali su i na temu nasilja među djecom, odnosno o važnosti razumijevanja i prihvaćanja različitosti koje nas okružuju.

Kroz tematsku cjelinu „Poštujte naše znakove“ djecu je proveo policijski službenik za preventivu i sigurnost cestovnog prometa koji je s njima razgovarao o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i dječje auto-sjedalice prilikom prijevoza u osobnim automobilima te im ujedno ukazao na moguće opasnosti u prometu na putu od kuće do vrtića. Djeci je prikazan i animirani film „Školarci u prometu“ Savjeta za sigurnost prometa na cestama Vukovarsko-srijemske županije.

Tematska cjelina „Slični, a različiti“ dočarala je djeci rad kriminalističkog tehničara koji im je pojasnio kako kriminalistički tehničari doprinose otkrivanju počinitelja kaznenih djela. Tom prilikom djeci je demonstrirao postupak izuzimanja otisaka papilarnih linija. Djeca su i sama mogla isprobati kako se uz pomoć praška otkrivaju otisci prstiju i dlanova te je svatko dijete izradilo svoj vlastiti otisak prsta na Podsjetniku, koji su za njih pripremile policijske službenice za prevenciju,  kako bi im ostala simbolična uspomena na njihov posjet Policijskoj upravi.

Dolazak djece u prostorije policije najbolji je i najslikovitiji način da im se, prilagođeno njihovoj dobi, prikažu osnove rada policijskih službenika te da upoznaju i prihvate policajca kao prijatelja pomagača odnosno da se slobodno obrate policiji i prijave kažnjive radnje počinjene na njihovu štetu ili štetu drugog djeteta.

Nakon što su, vjerujemo, naučili da je policija ovdje kako bi štitila sve građane, a posebice djecu, i da su policijski službenici njihovi prijatelji, djeca i njihove odgajateljice zahvalili su djelatnicima policijske uprave pjesmom i prigodnom čestitkom koju su sami izradili.
 

Stranica