Dragovoljne predaje i pronalasci oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava

Slika /PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/kampanja-MOMT3.png

Jučer, 12. ožujka na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježena četiri pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva

Foto: Ilustracija

Vukovarsko-srijemska policija je jučer, 12. ožujka, zaprimila četiri dojave građana o pronalascima minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva. U tri slučaja minsko-eksplozivna sredstva su građani pronašli prilikom obrade zemlje u poljskim predjelima u Mirkovcima, Bapskoj i kod Negoslavaca, dok je u Ivankovu pronađeno streljivo prilikom obavljanja građevinskih radova uz obiteljsku kuću.

Na mjesta pronalaska pristupili su policijski službenici protueksplozijske zaštite koji su izuzeli topovsko zrno 100 mm, minobacačku granatu 50 mm, minobacačku granatu 82 mm i 86 komada streljiva različitog kalibra.

Uz navedene, policijski službenici protueksplozijske zaštite su od 26. veljače do 12. ožujka 2024. godine, postupali u još pet dojava o dragovoljnoj predaji oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te tri dojave o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U navedenim slučajima građani su policijskim službenicima dragovoljno predali jednu kratku strojnicu s nabojnikom, zračnu pušku, dijelove puške, tri ručne bombe i 234 komada streljiva različitog kalibra. Također su na siguran način izuzeli i 4 ručne bombe koje su građani pronašli u Banovcima, Lipovcu i Oroliku.

Predano i pronađeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva pohranjeni su u skladište Policijske uprave do uništenja.

Zahvaljujemo građanima na ukazanom povjerenju te pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju policiji i time učine svoje okruženje sigurnijim.

Podsjećamo građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će posebno osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana.


 

Stranica