Dragovoljne predaje i pronalasci oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava

Slika /PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/kampanja-MOMT3.png

Dragovoljno predajte ilegalno oružje, eksplozivna sredstva i streljivo i učinite svoje okruženje sigurnijim

Foto: Ilustracija

U protekla dva tjedna, od 4. do 18. listopada, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u tri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava i pet dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U tri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno jednu pušku M-48, 333 komada raznog streljiva i dvije detonatorske kapisle.

Također, policijski službenici su s pet lokacija na siguran način izuzeli ukupno jedan antitenkovski raketni bacač, četiri ručne bombe, dvije mine, topovski projektil, metar sporogorećeg štapina, tri detonatorske kapisle te 105 komada streljiva, a koje su građani pronašli prilikom čišćenja kuće, uz obalu rijeke Dunav te prilikom građevinskih radova odnosno obrade poljoprivrednog zemljišta.

Zahvaljujemo građanima na ukazanom povjerenju te pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju.

Isto tako, upozoravamo građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Posebno osposobljeni policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu će doći preuzeti opasna sredstva.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva je zagarantirana i protiv te osobe se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
 

Stranica