Dragovoljne predaje i pronalasci oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava

Slika /PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/brosura MOMT_str_1.jpg

U okviru akcije "Manje oružja, manje tragedija" građani koji dragovoljno predaju ilegalno oružje, eksplozivna sredstva i streljivo neće snositi sankcije

Foto: MUP

U protekla dva tjedna, od 20. rujna do 4. listopada, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u četiri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava i sedam dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U četiri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno dvije automatske puške s četiri pripadajuća spremnika, dvije ručne bombe i 194 komada streljiva.

Također, policijski službenici su sa sedam lokacija na siguran način izuzeli ukupno osam ručnih bombi, jednu tenkovsku antimagnetnu minu, dio rakete višecijevnog raketnog bacača te 144 komada streljiva, a koje su građani pronašli prilikom čišćenja kuće, dvorišne zgrade odnosno radova oko kuće te prilikom obrade poljoprivrednog zemljišta.

Ovom prilikom zahvaljujemo građanima na ukazanom povjerenju te koristimo priliku da još jednom pozovemo sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju.

Isto tako, upozoravamo građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Posebno osposobljeni policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu će doći preuzeti opasna sredstva.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva je zagarantirana i protiv te osobe se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
 

Stranica