Dragovoljna predaja minsko eksplozivnih sredstava vremenski je neograničena i bez sankcija

Slika /PU_VS/Eksploziv/Manje oružja, manje tragedija.jpg

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana.

Fotografija:  ilustracija


U svibnju 2022. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u tri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te  sedam dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U tri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno  200 grama eksploziva (trotilski), jednu ručnu bombu, jedan plinski pištolj s pripadajućih pet komada streljiva, te šest komada streljiva kalibra 12,7 mm.

Također, policijski službenici su s sedam lokacija na siguran način izuzeli tromblonsku minu, minobacačku granatu, šest ručnih bombi, protupješačku antimagnetnu minu 3  PMA 3 te 114 raznovrsnih komada streljiva.
Oružje i minsko-eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište Policijske uprave vukovarsko-srijemske do uništenja.

I ovom prilikom podsjećamo građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.
 
 
 
 

Stranica