Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019.

  • Slika /PU_VS/Akcije/Vukovar 2019/IMG_4010.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obilježavanje „Dana sjećanja“ započelo je tradicionalnim okupljanjem u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, gdje je održan prigodni komemorativni program.


Foto: PU vukovarsko-srijemska

Prošlo je 28 godina od događaja koji je ostao upisan kao najtragičniji u suvremenoj hrvatskoj povijesti- dana kada je nakon tromjesečne neprijateljske opsade grada i svakodnevnog razaranja objavljena vijest kako je Vukovar zauzela JNA i srpske paravojne postrojbe. Uslijedila su nasilna razdvajanja obitelji, odvajanja muškaraca od žena i djece, skrivena deportacija muškaraca u koncentracijske logore u Srbiji, izvlačenje ranjenika iz vukovarske bolnice koji su, uz civile i branitelje, odvedeni i mučki ubijeni na Ovčari….
Iscrpljeni preživjeli žitelji Vukovara pješačili su razorenim gradom, u tužnoj koloni čije su potresne kadrove prenijele sve svjetske medijske kuće. Mnogi su nosili tek nekoliko vrećica s najosnovnijim stvarima, nije bilo vremena ni načina kako ponijeti obiteljske fotografije, uspomene iz djetinjstva, drage predmete… Vukovarcima su ostala samo sjećanja na život do jeseni 1991. godine.

 
Danas Republika Hrvatska obilježava „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2019.“ pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.
Kako bi se poklonili žrtvi i s pijetetom odali počast, u herojski grad danas je stiglo na tisuće ljudi, na čelu s predsjednicom Republike Hrvatske, predsjednikom Sabora i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Obilježavanje „Dana sjećanja“ započelo je tradicionalnim okupljanjem u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, gdje je održan prigodni komemorativni program. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima, kao i svim nevinim žrtvama Domovinskog rata. Program je svečano uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice „Svet Juraj“ izvodeći prigodne pjesme, dok je poznati Vukovarac, kazališni, televizijski i filmski glumac Darko Milas izveo nekoliko recitala posvećenih simbolu Domovinskog rata – Gradu Vukovaru.

Potom je iz dvorišta bolnice ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata krenula „Kolona sjećanja“, „križnim putem“ dugim 5,5, km, koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Među mnogobrojnim sudionicima u „Koloni sjećanja“ sudjelovala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina uz načelnike policijskih uprava, najviši dužnosnici Republike Hrvatske, izaslanstva MUP-a i MORH-a, hrvatskih županija, grada Vukovara, Zagreba, Dubrovnika, predstavnici crkvenih vlasti, povijesne postrojbe i predstavnici mnogih drugih institucija.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine"  završilo je svetom misom za sve pokojne i nestale, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, koju je služio uzoriti kardinal mons. Dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.
 
Nakon odavanja počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, „Kolona sjećanja“ se uputila prema Ovčari, mjestu masovne grobnice na kojem su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i JNA u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine počinili najveći pojedinačni pokolj tijekom Domovinskog rata, ubivši nekoliko stotina civila i vojnika.

Kolona sjećanja je i ove godine ponosno koračala ulicama Grada heroja uz svijeće koje su čitavom dužinom križnog puta od vukovarske bolnice do Ovčare upalili učenici vukovarskih osnovnih škola.



 

Stranica