Blagdan Velike Gospe- savjeti hodočasnicima

Slika PU_VS/Brzina/Picture 045.jpg

Foto: ilustracija  

Na svetkovinu Velike Gospe, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Već uoči blagdana vjernici kreću na hodočašća u Gospina svetišta, pa tako tradicionalno, po nekoliko tisuća vjernika naše županije pješice hodočasti u svetište Gospe Ilačke, koje je jedno od četiri najveća slavonska marijanska svetišta. Blagdan Velike Gospe svečano se proslavlja i u Starim Jankovcima, Cerni te u svetištu Gospe Šumanovačke kod Drenovaca.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, na svim prometnicama PU vukovarsko-srijemske 14. i 15. kolovoza provodit će se pojačani nadzor prometa u cilju zaštite svih sudionika u prometu. 

Pozivamo sve vozače da uoči i na dan Velike Gospe budu krajnje oprezni te da poštuju prometne propise. Pješacima hodočasnicima, koji će se kretati kolnikom, preporučujemo da se kreću u koloni jedan po jedan, lijevom stranom ceste u smjeru kretanja i to što bliže rubu kolnika. Nadalje, pješacima koji će se kretati noću, preporučujemo nošenje svjetlije odjeće i obuće s reflektirajućim dijelovima, kako bi bili uočljiviji na prometnici.

Veći broj sudionika u javnom prometu na cestama, a posebno hodočasnika na cestama na sam dan blagdana Velike Gospe zahtijeva i dodatnu pažnju prilikom vožnje. U cilju povećanja svoje, a i sigurnosti hodočasnika, vozačima savjetujemo:

· predvidite mogućnost neočekivanog izlaska hodočasnika na kolnik kojim se kreće vaše vozilo,

· kada god je moguće, koristite kratka svijetla kako ne bi zaslijepili hodočasnika koji vam dolazi u susret,

· nailaskom na skupinu hodočasnika usporite vozilo,

· pridržavajte se znakova i uputa policijskih službenika,

· u slučaju nesreće ozlijeđenima pružite prvu pomoć, a potom obavijestite hitnu medicinsku pomoć (194) i policiju (192) ili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, DUSZ (112),

· prilikom prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, uklonite vozila s kolnika, popunite Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način izmijenite podatke s ostalim sudionicima.



Pisane vijesti