Osnovana školska prometna jedinica u OŠ "Ivan Kozarac" u Županji

Slika PU_VS/špj_žu1-prva fotka.jpg
 Foto: PU vukovarsko-srijemska
 
 
U srijedu, 31. ožujka 2010. godine, na pješačkom prijelazu ispred osnovne škole Ivana Kozarca, zbunjeni pogled vozača usmjerio se na djecu u reflektirajućim prslucima koja su tom prilikom na pješačkom prijelazu ispred škole regulirala promet. Tog dana 17 učenika šestih razreda pristupilo je završnom dijelu obuke za pripadnika školske prometne jedinice.        
 

Polaganje je održano u vremenu od 12,30 do 13,30 sati a uz učenike prisutni su tom prilikom bili i nastavnik tehničke kulture u O.Š. Ivana Kozarca gospodin Željko Peinović, tri policijska službenika PP Županja kao i predstavnik HAK-a Županja.

Svi učenici uspješno su položili praktični dio ispita te su na taj način ispunili sve propisane uvjete da postanu članovi školske prometne jedinice. Njihova osnovna zadaća kao pripadnika takve jedne jedinice je sudjelovanje u svim aktivnostima povezanima s prometom, a jedna od svakako najodgovornijih zadaća je da u neposrednoj blizini osnovnih škola osiguravaju prijelaz djece i ostalih preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza. Za vrijeme obavljanja poslova pripadnici školskih prometnih jedinica dužni su nositi propisanu odoru te poslove regulacije prometa, izvršavati samo uz prisustvo policijskog službenika.

Nadamo se da će ovakav odaziv učenika O.Š. Ivana Kozarca potaknuti i druge osnovne škole na osnivanje školskih prometnih jedinica i usvajanje prometne kulture.

Sudjelovanjem u aktivnostima školske prometne jedinice djeca postaju svjesna odgovornosti i posljedica koje mogu imati kao pješaci i vozači bicikla, skejta ili koturaljki na cesti.

Mole se svi vozači da obrate pozornost na pripadnike školske prometne jedinice te da poštuju njihove znakove i upozorenja.



Stranica