Opasnost i mjere zaštite od požara pri spaljivanju suhog raslinja i biljnih otpadaka

Slika PU_VS/požari_1.bmp

Vezano za provođenje propisanih mjera zaštite od požara za vrijeme spaljivanja biljnih otpadaka na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, na javnim površinama uz željezničke i cestovne prometnice, te u blizini minskih polja, dužni smo upoznati javnost o mjerama zaštite od požara na narečenim područjima, te da je uzrok požara u prethodnim godinama najčešće propuštanje mjera zaštite od požara kod spaljivanja biljnog otpada, odnosno loženjem vatre na otvorenom prostoru.

Foto: Ilustracija
 

Vezano za provođenje propisanih mjera zaštite od požara za vrijeme spaljivanja biljnih otpadaka na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, na javnim površinama uz željezničke i cestovne prometnice, te u blizini minskih polja, dužni smo upoznati javnost o mjerama zaštite od požara na narečenim područjima, te da je uzrok požara u prethodnim godinama najčešće propuštanje mjera zaštite od požara kod spaljivanja biljnog otpada, odnosno loženjem vatre na otvorenom prostoru.

U Hrvatskoj se svakog dana dogodi 30 požara. Svakih osam dana jedna (1) osoba pogine od požara, a svaki treći dan jedna (1) osoba je ozlijeđena zbog požara.

Na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske u razdoblju od 01. siječnja do 31. prosinca 2009. godine zabilježeno je 88 požara, od kojih je 44 na građevinama, 13 na prometnim sredstvima i 27 na otvorenom prostoru. U proteklom razdoblju 2009. godine u požarima je poginula 1 osoba, a 3 su osobe ozlijeđene. Materijalna šteta od požara iz protekle godine iznosi 329630 eura.

U svrhu zaštite od požara, a posebno zaštite života ljudi i imovine od požara, Odjel upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja poduzima preventivne mjere i aktivnosti za otklanjanje uzroka požara, za sprječavanje nastanka i širenja požara, za otkrivanje i gašenje požara, za utvrđivanje uzroka požara, kao i pružanje pomoći kod otklanjanja posljedica prouzrokovanih požarom, te evakuaciju i spašavanje osoba i imovine ugroženih požarom.

 

Čovjek je najčešći čimbenik nastanka i širenja požara, a prirodne nepogode suša, visoke temperature i vjetrovi uzrokuju velike opožarene površine i otežavaju gašenje, pa je iz tih razloga pozornost pučanstva potrebno usmjeriti na Opći akt Vukovarsko-srijemske županije koji regulira zaštitu od požara na otvorenom prostoru, poljoprivrednom i šumskom zemljištu, odnosno na Odluku o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka (Službeni vjesnik Županije broj 7/03) i kaznene odredbe Zakona o zaštiti od požara (NN 58/93, 33/05 i 107/07).     

 

Zabranjeno je paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 30 metara od ograda i zgrada izgrađenih od zapaljivog materijala, te u trasama elektroenergetskih vodova.

Zabranjeno je svako paljenje vatre u blizini miniranih i minsko sumnjivih površina.
 

Zabranjeno je paljenje suhe trave i raslinja u blizini trajnih nasada voćnjaka i vinograda.

 

Polazeći od temeljne odredbe Zakona o zaštiti od požara da je svaka osoba dužna voditi računa da ne izazove požar, na poljoprivrednom zemljištu spaljivanje suhog raslinja može se obaviti danju po mirnom vremenu samo uz uvjet da se ne ugrožavaju šume, prometnice, trase elektroenergetskih vodova i voćnjaci, vinogradi i trajni nasadi i druge ratarske kulture, ali uz prethodnu obavijest nadležnoj vatrogasnoj postrojbi općine ili grada.  

Osobe koje su spaljivale biljni otpad dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi.

Napuštanje mjesta spaljivanja strništa i slame je nekontrolirano gorenje, odnosno požar na otvorenom prostoru.

Svako ugrožavanje i uništavanje voćnjaka, vinograda, trajnih nasada, šume i prometnica vatrom, dimom i vrućim zrakom znači izazivanje požara ne poduzimanjem propisanih mjera s obilježjima prekršaja iz članka 2. stavak 3. Zakona o zaštiti od požara.

Osoba koja izazove požar ne vodeći računa o propisanim mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru kaznit će se novčanom kaznom od 100.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Osoba koja izazove požar na otvorenom prostoru, odnosno poljoprivrednom zemljištu iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna.

Svaka osoba je dužna započeti gašenje požara ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge osobe i obavijestiti vatrogasce o točnom mjestu na kojem se dogodio požar sukladno članku 28. stavak 1.  i 2. Zakona o zaštiti od požara.

Osoba koja ne započinje gašenje požara i ne obavijesti vatrogasce o nastalom požaru pozivom na telefon 93 ili 112 kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 ili kaznom zatvora od 30 dana.



Stranica