„Prometna preventiva u osnovnoj školi – uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“

Slika PU_VS/žup.tim-prva slika
Foto: PU vukovarsko-srijemska
 

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom 2010. godine, na području Vukovarsko-srijemske županije započelo je provođenje pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“.

Nositelji ovog projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub uz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova.

Za potrebe provođenja navedenog projekta oformljen je 21 tročlani županijski tim (20 županija + Grad Zagreb). Članovi timova su učitelji tehničke kulture, predstavnici HAK-a ili pridruženih auto klubova i policijski službenici linije rada prometne policije svih policijskih uprava. U skladu s navedenim Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije sastavljen je od tri člana: gosp. Davor Karaula (predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje), gosp. Zdenko Barić (predstavnik HAK-a) i gđica. Marina Bukal (predstavnica PU vukovarsko-srijemske).

 

Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije, u sklopu navedenog projekta, donio je početkom mjeseca veljače, akcijski plan, temeljem kojeg su članovi županijskog tima stupili u kontakt sa osnovnim školama na području grada Vinkovaca, te s istima dogovorili održavanje dva sata prometnog odgoja svim učenicima petih razreda, na temu „Sigurno upravljanje biciklom u cestovnom prometu“. Prva predavanja održana su dana 08. ožujka 2010.g., 5B razredu u O.Š. V. Nazora te u 5A, 5B, 5C, 5D i 5E razredu u O.Š. A. G. Matoša. U sklopu predavanja, u koje su se i sami učenici uključivali svojim brojnim pitanjima, učenicima je između ostalog prezentirano pravilno kretanje biciklom u prometu, dijelovi bicikla, osobna oprema vozača bicikla, moguće opasnosti u vožnji, ravnoteža na biciklu, korištenje kočnica, a najzanimljiviji im je svakako bio bicikl koji su članovi tima, uz pomoć gosp. S. Maršića iz Servisa za bicikle, opremili svim sigurnosnim elementima te iskoristili na predavanju kako bi učenicima prezentirali pravilno opremljen bicikl.

 

Do kraja mjeseca ožujka, članovi županijskog tima, planiraju posjetiti i održati predavanja učenicima petih razreda u još tri osnovne škole (O.Š. I. Mažuranića, O.Š. J. Kozarca i O.Š. I.G. Kovačića), a po završetku predavanja učenicima u rad ostaje i jedan mali zadatak. Naime akcijskim planom županijskog tima vukovarsko-srijemske županije planirano je da učenici po završetku predavanja osmisle i izrade crteže, na temelju kojih bi županijski tim izradio 5 preventivnih prometnih plakata, a koji bi se, po završetku projekta, izložili o obliku jambo plakata na području grada Vinkovaca.

„Prometna preventiva u osnovnoj školi“, projekt je kojiciljano obuhvaća djecu, učenike - polaznike petih razreda, odnosno onu skupinu djece, koja u prometu najčešće sudjeluje i stradava u svojstvu biciklista.

Činjenica je, da je bicikl, najčešće djetetovo prvo vozilo, izvor ponosa i simbol neovisnosti i slobode. Ipak, prečesto djeca budu ozbiljno ozlijeđena ili smrtno stradaju, kad se ne pridržavaju osnovnih pravila sigurnosti na biciklu.



Stranica