Prometna policija upozorava - u samo tjedan dana dvije smrtno stradale osobe

Slika PU_VS/promet.jpg

U vremenskom razdoblju od 22. do 28. veljače 2010. godine, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su ukupno 22 prometne nesreće, od čega 2 prometne nesreće s poginulim osobama.

Foto: Ilustracija

U vremenskom razdoblju od 22. do 28. veljače  2010. godine, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su ukupno 22 prometne nesreće, od čega 2 prometne nesreće s poginulim osobama, 6 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 14 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama nastradalo je ukupno 9 osoba; dvije osobe smrtno su stradale, 2 osobe zadobile su teške tjelesne ozlijede dok je 5 osoba zadobilo lake tjelesne ozlijede.

U navedenom razdoblju od strane policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske provedene su 2 preventivno-represivne akcije, kojima je svrha bila preveniranje štetnih događaja u prometu, odnosno iste su primarno bile usmjerene na suzbijanje prekršaja- vožnja nedopuštenom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i pod utjecajem opojnih droga, ali i na ostala najteža nepoštivanja zakonske regulative iz domene cestovnog prometa (upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere - zabrane upravljanja, upravljanje vozilom prije stjecanja prava, neregistrirana vozila i tehnički neispravna vozila i dr.)

 

24. veljače 2010. godine (srijeda), u vremenu od 10,00 do 16,00 sati, primarno na najvažnijim cestovnim prometnicama na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provedene su pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, primarno usmjerene na vožnju nepropisnom brzinom, a  27./28. veljače 2010. godine (subota/nedjelja), u vremenu od 23,00 do 05,00 sati provedena je koordinirana preventivno-represivna akcija u suradnji sa susjednim policijskim upravama.

 

Tijekom provedbe predmetnih aktivnosti realizirano je sljedeće: naplaćeno je ukupno 20 novčanih kazni na mjestu prekršaja od čega je 5 novčanih kazni naplaćeno strancima, uručeno je 37 prekršajnih naloga, za 18 prekršaja slijedi optužni prijedlog – nadležnom prekršajnom sudu, za 32 sudionika uručene su mjere upozorenja, a utvrđena su i 2 prekršaja pravnih i odgovornih osoba što je ukupno 109 utvrđenih prometnih prekršaja. Jednako tako, 8 vozača i 3 vozila isključena su iz cestovnog prometa na temelju zakonske regulative.

 

Od prezentiranih aktivnosti, izdvojit ćemo slijedeće prekršaje; 74 nepropisne brzine, 4 vozača koji su upravljali vozilom s prisutnošću alkohola u organizmu, 2 vozača koji je upravljala vozilom pod zabranom, 2 vozača koji su upravljala vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 vozač mopeda koji je u cestovnom prometu sudjelovao bez zaštitne kacige te 2 vozača koja su upravljala tehnički neispravnim vozilom.

 
Kao jedan od primjera bezobzirnog kršenja prometnih pravila i propisa izdvojili bi slučaj 30-godišnjeg vozača iz Županje kojem je 28. veljače 2010.g. u 00.45 sati u Županji na raskrižju ulica J.J.Strossmayera i Vukovarske ulice, prilikom nadzora cestovnog prometa od strane policijskih službenika PP Županja, pomoću uređaja za nadzor brzine, izmjerena brzina kretanja vozila od 135 km/h u naseljenom mjestu gdje je prometnim znakom brzina kretanja ograničena na 50 km/h, odnosno navedeni vozač kretao se brzinom za 85 km/h većom od dopuštene. Navedeni vozač nije se zaustavio na znak policijskog službenika nego se nastavio kretati u smjeru Gradišta, ali je pravovremenom reakcijom policijskih službenika na terenu uočen u mjestu Cerna, gdje je zaustavljen i procesuiran. Alkotestiranjem predmetnog vozača utvrđeno je da isti upravlja vozilom dok je u organizmu imao alkohola u koncentraciji od 1,93 g/kg.
 

Primjer ovog vozača govori nam kako u cestovnom prometu postoji skupina neobzirnih vozača, odnosno onih koji se svjesno i voljno ponašaju tako da grubim nemarom ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje drugih sudionika u prometu. Pronalaženje tih sudionika u prometu koji se opasno i rizično ponašaju, u cilju njihovog pravovremenog isključenja iz prometa, jedan je od primarnih zadataka policijskih službenika.

 

PU vukovarsko-srijemska i ovom prilikom apelira na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i propise, vode računa o ograničenju brzine te da ne sudjeluju u prometu ukoliko su konzumirali alkohol ili opojne droge.



Stranica