Dovršena kriminalistička istraživanja

Slika PU_VS/uhicenik02.jpg

19. siječnja 2010. godine od strane policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske dovršena su kriminalistička istraživanja nad više osoba zbog počinjenih slijedećih kaznenih djela.

Foto: Ilustracija

19. siječnja 2010. godine od strane policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske dovršena su kriminalistička istraživanja nad više osoba zbog počinjenih slijedećih kaznenih djela:

 

1. nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Ivankova zbog počinjenih kaznenih djela Krivotvorenje isprava i Ovjeravanje neistinitog sadržaja, pošto je predmetni tijekom 1992. i 2007. godine krivotvorio uvjerenje o završenoj srednjoj prometnoj školi i diplomu Fakulteta prometnih znanosti, na osnovu kojih je dobio dozvolu za rad kao instruktora za obuku vozača "B" kategorije.

 

2. nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Vinkovaca, kao odgovorne osobe poduzeća s područja Vinkovaca, zbog počinjenih kaznenih djela Krivotvorenje isprava, Prijevara u gospodarskom poslovanju i Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, pošto je na neutvrđen način tijekom 2006. godine izradio krivotvoreni izvadak i ZK uložak te u rubrici teretnica unio neistinit sadržaj, koji je potom preveo na talijanski jezik i proslijedio poduzeću s područja Italije, pa je na taj način ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od 33.867,68 kuna. Također, predmetni nije pokrenuo stečaj nad predmetnom tvrtkom unatoč insolventnosti s evidentiranim nalozima za plaćanje za čije izvršenje nije imao pokriće na računu, a koja iznose 867.905,48 kuna.

 

3. nad 57-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Vinkovaca, kao direktora poduzeća s područja Vukovara, zbog počinjenog kaznenog djela Zlouporaba stečaja, pošto nije pokrenuo stečaj nad predmetnom tvrtkom unatoč insolventnosti, te nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Vukovara kao direktorom tvrtke s područja Vukovara, zbog počinjenih kaznenih djela Pomaganje u zlouporabi stečaja i Davanje lažnog iskaza. Naime, predmetni su u vremenu od 11. travnja 2008. godine do 20. travnja 2009. godine zaključili fiktivni ugovor od poslovno-tehničkoj suradnji, prema kojem je tvrtka prvo prijavljenog ustupila na korištenje radne strojeve tvrtki u kojoj je direktor drugo prijavljeni. Potom je drugo prijavljeni s poduzećem s područja Republike Srbije sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji, na osnovu kojeg je rečene strojeve ustupio na korištenje predmetnom poduzeću, kojom prilikom je dao lažni iskaz Carinskoj ispostavi Vukovara kako su strojevi u vlasništvu njegovog poduzeća, na osnovu kojeg je dobio odobrenje za privremeni izvoz strojeva. Na osnovu predmetnog odobrenja, drugo prijavljeni je strojeve prodao poduzeću iz Beograda te je na taj način stekao protupravnu imovinsku korist za svoje poduzeće u iznosu od 516.615,00 kuna. Ukupna materijalna šteta nastala činjenjem ovih kaznenih djela iznosi 1.373,694 kuna.

 

4. nad 30-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Gunje zbog počinjenih kaznenih djela Nasilničko ponašanje u obitelji i teška tjelesna ozljeda, pošto se u vremenu od 15. prosinca 2009. godine do 8. siječnja 2010. godine nasilnički ponašao prema svojoj nevjenčanoj supruzi, 19-godišnjoj hrvatskoj državljanki, kojoj je 8. siječnja 2010. godine nanio teške tjelesne ozljede nožem na način da je istu posjekao po vratu i podlaktici.

 

5. nad 24-godišnji i 19-godišnjim hrvatskim državljanima s područja Županje, zbog počinjenih pet kaznenih djela Teška krađa u pokušaju i dva kaznena djela Teška krađa na štetu više vlasnika. Predmeti kaznenih djela bili su prijenosno računalo i novac, a ukupna materijalna šteta činjenjem kaznenih djela iznosi oko 4.400,00 kuna.

 

6. nad 34-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Vinkovaca zbog počinenog kaznenog djela Krađa na štetu 19-godišnjeg hrvatskog državljanina s područja Mirkovaca. Predmet kaznenog djela bilo je prijenosno računalo, a materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelom iznosi oko 3.000,00 kuna.

 

Protiv svih počinitelja naprijed rečenih kaznenih djela podnesene su kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima.



Stranica