Provedena preventivna akcija "S KRIJESNICOM SIGURNIJE PO MRAKU"

Slika PU_VS/krijesnice-prva fotka.jpg
Foto: PU vukovarsko-srijemska

 

U svrhu zaštite pješaka u prometu, primarno osiguranjem njihove povećane uočljivosti u prometu, policijski službenici prometne policije PU vukovarsko-srijemske, dana 23. prosinca 2009.g. u vremenu od 16,00 do 19,00 sati na području PU vukovarsko-srijemske proveli su preventivnu akciju „s krijesnicom sigurnije po mraku“, kojom prilikom su pješacima dijelili jedan noviji element zaštite pješaka poznat pod nazivom obasjavač za pješake ili „krijesnica“, nabavljen u suradnji s Upravom za ceste vukovarsko-srijemske županije.  

U sklopu preventivne akcije, navedenog dana u prijepodnevnim satima policijski službenici obišli su i učenike prvih razreda u osnovnim školama V. Nazora i I. G. Kovačića u Vinkovcima, O.Š. I. B. Mažuranić u Andrijaševcima te O.Š. „Antun i Stjepan Radić u Gunji.  

Pješaci su najranjiviji sudionici u prometu, a osobito djeca. Zbog vlastite sigurnosti, pješaci ne smiju:  

  • prelaziti kolnik izvan obilježenih pješačkih prijelaza ako u naseljenom mjestu nisu udaljeni više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara od pješačkog prijelaza
  • stupiti na kolnik i prelaziti preko kolnika bez prethodne provjere da to mogu učiniti na siguran način
  • prelaziti kolnik na znak crvenog svjetla na semaforima 
  • pretrčavati kolnik ispred nailazećih vozila.

Sigurnost pješaka od najveće je važnosti od sumraka do svitanja. Odjeća svijetle boje i upotreba obasjavača za pješake poboljšava vidljivost pješaka i samim time umanjuje se vjerojatnost njihovog stradavanja u prometu. Krijesnica – obasjavač za pješake, je jednostavno sigurnosno sredstvo koje omogućuje vozaču da na vrijeme zamijeti pješaka, malo uspori i sigurno prođe kraj njega.

PU vukovarsko-srijemska poziva sve pješake da se, zbog smanjene vidljivosti, osvijetle ili označe reflektirajućim materijalima, nose svjetliju odjeću, te poštuju uz njih vezane prometne propise.

 


Stranica