Preventivna akcija "s krijesnicom sigurnije po mraku"

Slika PU_VS/Djeca-skola.jpg

U svrhu zaštite pješaka u prometu, primarno osiguranjem njihove povećane uočljivosti u prometu, policijski službenici prometne policije PU vukovarsko-srijemske, dana 23. prosinca 2009.g. u vremenu od 16,00 do 19,00 sati na području PU vukovarsko-srijemske provodit će preventivnu akciju „s krijesnicom sigurnije po mraku“.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju siječanj-studeni 2009. godine na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su 63 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, kojom prilikom je ozlijeđeno 59 pješaka; 2 pješaka su smrtno stradala, 20 pješaka je zadobilo teške tjelesne ozlijede, a  37 pješaka lako je ozlijeđeno. Veliki utjecaj na sigurnost pješaka svakako ima i njihova nedovoljna uočljivost u prometu.

U svrhu zaštite pješaka u prometu, primarno osiguranjem njihove povećane uočljivosti u prometu, policijski službenici prometne policije PU vukovarsko-srijemske, dana 23. prosinca 2009.g. u vremenu od 16,00 do 19,00 sati na području PU vukovarsko-srijemske provodit će preventivnu akciju „s krijesnicom sigurnije po mraku“, kojom prilikom će se pješacima dijeliti jedan noviji element zaštite pješaka poznat pod nazivom obasjavač za pješake ili „krijesnica“, nabavljen u suradnji s Upravom za ceste vukovarsko-srijemske županije, te im se ovom prilikom zahvaljujemo za njihov doprinos poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa na području naše županije.

Obasjavač za pješake «krijesnica», je proizvod namijenjen zaštiti pješaka u prometu u uvjetima slabije vidljivosti (kiša, magla, snijeg) te noću. Sigurnost pješaka od najveće je važnosti od sumraka do svitanja. Rizik od nesreće raste posebice u uvjetima mraka te nema garancije da ćete kao pješak biti vidljivi vozaču, čak ni s uličnom rasvjetom. Odjeća svijetle boje i upotreba obasjavača za pješake poboljšavaju vidljivost pješaka u navedenim uvjetima.

Krijesnica je jednostavno sigurnosno sredstvo koje se drži u ruci prilikom hodanja. Refleksija, koja je glavna karakteristika Krijesnice, je «pojava vraćanja ili odbacivanja svijetla natrag od površine prema izvoru svijetla». Nošenjem krijesnice štitite sebe na način da vozaču dajete dovoljno vremena da prepozna svako kretanje uz rub ceste, malo uspori i sigurno prođe kraj Vas. Krijesnicu treba držati na uzici i pustiti da slobodno visi i njiše se u visini koljena radi maksimalne vidljivosti, u onoj ruci s koje strane Vam je cesta.

PU vukovarsko-srijemska  i nadalje će poduzimati ovakve i slične akcije, kako preventivnog tako i represivnog karaktera u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, posebice najugroženijih kategorija sudionika, a to su pješaci i djeca.

UČINIMO ŽIVOT PJEŠAKA I VOZAČA SIGURNIJIM I JEDNOSTAVNIJIM



Stranica