Promet i uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu

Slika topvijesti/mid_rezultati.jpg

Uvjeti za proizvodnju, promet, skladištenje, prodaju i uporabu eksplozivnih tvari, u daljnjem tekstu pirotehničkih sredstava za zabavu propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima (NN 178/04,109/07 i 67/08).

Foto: Ilustracija 

Uvjeti za proizvodnju, promet, skladištenje, prodaju i uporabu eksplozivnih tvari, u daljnjem tekstu pirotehničkih sredstava za zabavu propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima (NN 178/04,109/07 i 67/08).

Pirotehnička sredstva za zabavu ovisno o količini i vrsti pirotehničke smjese, odnosno eksplozivnog punjenja, te jačini zvuka sigurnosnim zahtjevima i namjeni dijele se na razrede:

 
  • razred I, II ,III i IV za zabavu javne vatromete,
  • razred T1 i T2 za scenske efekte na pozornici,
  • razred P1 za signalizaciju brodova, rastjerivanje ptica na aerodromima i u poljoprivredi,
  • razred P2 za obranu od tuče (protugradne rakete).

Pirotehnička sredstva za zabavu razreda I mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od četrnaest (14) godina u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama tijekom cijele godine.

U kioscima ili pokretnim trgovinama dopušteno je držati do trideset (30) kilograma neto težine pirotehničkih sredstava za zabavu razreda I.

U prodavaonicama je dopušteno držati do 150 kilograma neto težine pirotehničkih sredstava za zabavu razreda I.

Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II i III mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koja imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava i to pirotehnička sredstva razreda II osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III, osobama starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 01. siječnja. Pirotehnička sredstva razreda T1 i P1 mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 18 godina uz dokaz o obavljanju djelatnosti za koju su namijenjena pirotehnička sredstva.

U izlozima prodavaonica dopušteno je držanje samo prazne ambalaže jediničnog pakiranja pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva za zabavu razreda III mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II i III zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca.

Javne vatromete mogu izvoditi pravne osobe i obrtnici koji od Ministarstva unutarnjih poslova dobiju odobrenje za izvođenje javnog vatrometa.
 

Izvođenje javnog vatrometa se može obaviti samo kad se ishodi odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja kod policijske uprave nadležne prema mjestu na kojem se namjerava izvoditi javni vatromet, a odobrenje se izdaje na zahtjev ovlaštenog izvođača javnog vatrometa.

Vatromet se izvodi na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i udovoljavaju propisanim udaljenostima od građevina, komunikacija i drugih prostora, odobrenim pirotehničkim sredstvima razreda II, III i IV, koji udovoljavaju propisanim zahtjevima.

 

Za nepridržavanje odredbi ovog Zakona propisane su novčane kazne i zaštitne mjere.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 40.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba:

 -  ako drži veće količine pirotehničkih sredstava za zabavu razreda I od propisanih u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama ili prodaju pirotehnička sredstva za zabavu razreda I suprotno odredbama ovog Zakona (članak 29.), odnosno ako pirotehnička sredstva drži u izlozima (članak 30. stavak 3) i prodaju osobama mlađim od 14 godina,

-   ako prodaje pirotehnička sredstva za zabavu razreda II i III izvan odobrenih prodavaonica pirotehničkih sredstava ili prodavaonica oružja i streljiva izvan razdoblja od 15. prosinca do 01. siječnja, te ako prodaje pirotehnička sredstva razreda III, T1 i P1 osobama mlađim od 18 godina (članak 30. stavak 1.),

-   ako izvodi javni vatromet bez odobrenja mjesta i vremena izvođenja izdanog od nadležne policijske uprave, odnosno ako izvodi javni vatromet pirotehničkim sredstvima koja nisu odobrena ili ne udovoljavaju propisanim uvjetima (članak 32. stavak 1., 2. i 3.).

Za prekršaje navedene, a učinjene u povratu, prekršajni sud će uz novčanu kaznu pravnoj osobi ili obrtniku izreći i zaštitnu mjeru obavljanja djelatnosti u trajanju do 6 mjeseci.
 

Novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

-   koja koristi pirotehnička sredstva razreda II i III izvan dozvoljenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi (članak 30. stavak 5.),

-   koja izvodi javni vatromet, a nema dozvolu za izvođenje javnog vatrometa (članak 31. stavak 2.).



Stranica