Policijski službenici Nikola i Bono dobitnici nagrade "PONOS HRVATSKE"

Slika topvijesti/godina_2009/prosinac_09/ponos_vu.jpg
Foto: MUP
Nikola Kajkić i Bono Tomašević, policijskih službenici PU vukovarsko-srijemske, odnosno Policijske postaje Županja, primili su sinoć, 6. prosinca, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nagradu Ponos Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje iznimnim i hrabrim pojedincima koji ne mogu okrenuti glavu na drugu stranu, već su spremni žrtvovati i vlastiti život za dobro drugoga. Svjetla pozornice HNK sinoć su bila usmjerena na osam policijskih službenika MUP-a RH, policajce koji su obavljajući svoj posao pokazali dobrotu i humanost koja sve nas nadahnjuje.


Policajci „mekog srca“ Nikola i Bono nisu mogli ostati hladni na tešku sudbinu Županjke Marije Filips koju ju godinama zlostavljao suprug. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb zaključili su da je najbolje da se Marija i njezine dvije malodobne kćerke izdvoje iz obitelji. Spasili su ih od zlostavljača i smjestili u Sigurnu kuću. Intervenirali su i kod gradskih čelnika kako bi im grad dodijelio stan na korištenje. Uz pomoć donatora, obitelji su kupili namještaj i svu potrebnu opremu za jednu kućanstvo. Nesretnoj ženi su pronašli i posao kako bi sama mogla zarađivati i brinuti se za djecu. Zahvaljujući našim policajcima velika srca - dvoje mališana danas odrasta u toplom domu bez nasilja.

- Ponosni smo na sve što smo činili ovih godina kroz redovno obavljanje službe. Ta djela nas na neki način čine onakvima kakvi jesmo. U obitelji Filips događalo se sustavno zlostavljanje. Problem je bio velik, a rješenja nije bilo. Iz dana u dan razgovarali smo s majkom, pokušavali smo pridobiti njezino povjerenje, nagovoriti je da nešto učini – ispričao nam je skromni Nikola Kajkić.  

"Plavi anđeli", kako ih od milja zovu kolege, nagradu Ponos Hrvatske dobili su i prije dvije godine kad su siromašnoj obitelji Đaković iz Cerne izgradili novu kuću. Naime, patrolirajući selom Bono je slučajno provirio u njihovo dvorište. Tamo je zatekao suprugu i invalidnog oca četvero malodobne djece bez posla. Tomašević nije mogao okrenuti glavu na drugu stranu. Sve je ispričao kolegi Kajkiću koji ih je posjetio oko Božića. Ubrzo su krenuli u akciju i obitelj Đaković danas živi u novom domu. 

Za ova velika djela naši junaci nikada nisu tražili priznanja i nagrade. Kažu da im je najveća nagrada osmijeh onih kojima su pomogli. Priznaju da im je to i najbolji dokaz da su učinili pravu stvar te poticaj da nastave i dalje pomagati.

Među nagrađenima bili su i policijski službenici iz Policijske postaje Sesvete: Jadranko Certin, Boško Ćenan, Milovan Dakić, Goran Blažević, Kristijan Novoselac i roditelji preminulog Ivana Grbavca. Hrabri policajci su se suprotstavili naoružanom razbojniku koji je imao namjeru opljačkati poslovnicu Raiffeisen banke. Staklenu statuetu dobio je i Nedjeljko Doljanac iz Policijske postaje Valpovo. On je pomogao 20-godišnjem njemačkom turistu iz Rastatta koji je 24. prosinca 2008. u jedan sat iza ponoći u Bizovcu zabunom izašao iz vlaka, a potom lutajući po mraku upao u jamu sa fekalijama u kojima je izgubio dokumente.

Nagradu Ponos Hrvatske utemeljio je 2005. godine dnevni list 24sata. Naime, uredništvo lista je prepoznalo potrebu da istakne dobrotu, humanost i hrabrost pojedinca koje naše društvo čine svijetom u kakvom želimo živjeti. Tijekom 2008. godine osnovana je udruga Ponos Hrvatske čiji su članovi dobitnici nagrade.

Možemo biti ponosni što u redovima Ministarstva unutarnjih poslova ima policajaca kao što su nagrađeni policajci i od srca im čestitamo na dobivenoj nagradi, jer oni su uistinu "PONOS HRVATSKE".

Više o dodijeli nagrade Ponos Hrvatske pročitajte ovdje.



Stranica