Upozorenje vozačima poljoprivrednih strojeva

Slika PU_VS/policajac_autocesta01.jpg

Područje Policijske uprave vukovarsko-srijemske karakteristično je upravo po znatnom broju stanovništva koje se bavi poljoprivredom, stoga je i logično kako našim cestama prometuje velik broj poljoprivrednih vozila. Međutim veliku opasnost za sigurnost prometa u ovim zimskim i kišnim danima predstavljaju nanosi blata na kolniku koje ostavljaju traktori i njima pridodani različiti poljoprivredni strojevi, prilikom izlaska sa zemljane ceste ili njive. Zakon obvezuje vozače takvih vozila da ih prije izlaska na asfaltiranu prometnicu očiste, ali rijetki se toga pridržavaju.

Foto: Ilustracija 

Područje Policijske uprave vukovarsko-srijemske karakteristično je upravo po znatnom broju stanovništva koje se bavi poljoprivredom, stoga je i logično kako našim cestama prometuje velik broj poljoprivrednih vozila. Međutim veliku opasnost za sigurnost prometa u ovim zimskim i kišnim danima predstavljaju nanosi blata na kolniku koje ostavljaju traktori i njima pridodani različiti poljoprivredni strojevi, prilikom izlaska sa zemljane ceste ili njive. Zakon obvezuje vozače takvih vozila da ih prije izlaska na asfaltiranu prometnicu očiste, ali rijetki se toga pridržavaju.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u čl. 45. propisano je da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obvezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1 000,00 kuna. Od strane policijskih službenika u dosadašnjem tijeku 2009.g. evidentirano je 8 postupanja prema vozačima temeljem navedenog članka.

Prema čl. 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti, ukoliko to ne učini Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 1 000,00 kuna, a ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku određena je novčana kazna u iznosu od 5 000,00 do 15 000,00 kuna. Od strane policijskih službenika u dosadašnjem tijeku 2009.g. evidentirana su 2 postupanja temeljem navedenog članka prema pravnoj ili fizičkoj osobi obrtniku, dok je prema ostalim sudionicima u prometu bilo 5 postupanja.

Napominjemo kako će policijski službenici PU vukovarsko-srijemske i u narednom razdoblju kontinuirano poduzimati mjere i radnje, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u cilju osiguranja sigurnosti svih sudionika cestovnog prometa.

Ukoliko vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu s Zakonom, odnosno ukoliko ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta. Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu temeljem Zakona.

Apeliramo ovom prilikom na sve vozače, koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila. Jednako tako svim ostalim sudionicima u prometu savjetujemo da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor izlazi na cestu sa blatnjavim gumama jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju.


Stranica