Akcija "STOP neosiguranim i neregistriranim vozilima"

Slika PU_VS/neosigurana vozila-uspravna fotka.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova, zajedno s Hrvatskim uredom za osiguranje, započelo je s provođenjem preventivno-represivne akcije „Stop neosiguranim vozilima“. Navedene preventivne i represivne aktivnosti će se provoditi kroz redovite i pojačane aktivnosti službenika policije na terenu a s ciljem smanjenja broja neregistriranih i neosiguranih vozila.

Foto: MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova, zajedno s Hrvatskim uredom za osiguranje, započelo je s provođenjem preventivno-represivne akcije „Stop neosiguranim vozilima“. Navedene preventivne i represivne aktivnosti će se provoditi kroz redovite i pojačane aktivnosti službenika policije na terenu a s ciljem smanjenja broja neregistriranih i neosiguranih vozila.

S tim u vezi Hrvatski ured za osiguranje tiskao je i prigodne letke koje će građanima u svrhu promicanja poželjnog ponašanja u prometu dijeliti i policijski službenici PU vukovarsko-srijemske.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) u članku 238. propisano je

Motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu, a vozila registrirana u Republici Hrvatskoj ako imaju i važeću knjižicu vozila.“

Predviđena novčana kazna za pravnu ili fizičku osobu obrtnika ako naredi ili dopusti da njezina neregistrirana vozila ili vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole sudjeluju u prometu na cestama iznosi od 5.000,00 do 15.000,00 kuna, za odgovornu osobu u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna , za vozača koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana predviđena je novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna, a za vozača koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, kao i vozače drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana, predviđena je novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna.

Jednako tako člankom 250. navedenog Zakona propisano je da:

-         vlasnik vozila, koji ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole dužan je odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji.

-         vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od prodaje vozila odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji. Iznimno, vlasnik vozila nije dužan vratiti registarske pločice ukoliko ih na propisan način ustupi kupcu vozila.

-         vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli ili knjižici vozila.

-         vlasnik vozila dužan je u roku od 30 dana odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka, novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna  odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave a novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Tijekom deset mjeseci 2009.g. na području PU vukovarsko-srijemske uočeno je i sankcionirano ukupno 1 977 prekršaja iz članka 238. i članka 250. ZSPC-a.

Poseban problem su vozila kojima je prometna dozvola istekla prije godinu dana ili više. U članku 251. ZSPC-a propisano je kako „policijska uprava, odnosno policijska postaja može, nakon provođenja propisanog postupka, odjaviti vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registarskih pločica, ako je važenje prometne dozvole isteklo više od jedne godine“.

Napominjemo kako je tijekom mjeseca listopada od strane upravnih službenika na poslovima registracije vozila, sukladno članku 251. ZSPC-a i članku 41. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (NN 151/08) poslano 595 poziva vlasnicima vozila, koji su propustili odjaviti vozilo u svom vlasništvu sukladno zakonskim odredbama, s tim u vezi donesena su 222 rješenja o odjavi vozila, te je temeljem navedenih rješenja tijekom mjeseca listopada odjavljeno ukupno 208 vozila.

Obzirom da građani očigledno još nisu dovoljno upoznati s obvezama i postupcima u pogledu odjave vozila, podsjetili bi ovom prilikom još jednom sve  vlasnike vozila kako u slučaju da su vozilo prodali, ili im je isto ukradeno, uništeno ili ga više jednostavno nemaju namjeru koristiti, njihova zakonska obveza je i službeno odjaviti to vozilo.

Postupak odjave obavlja se u policijskoj upravi ili postaji u kojoj je vozilo registrirano, a odjaviti ga morate osobno ili preko opunomoćenika. Za odjavu je potrebno donijeti:

  • knjižicu vozila
  • prometnu dozvolu
  • registarske pločice
  • upravnu pristojbu u iznosu od 20 kuna u biljezima
  • osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili opunomoćenika
  • za vozila vrste M1, N1 i L5 Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila po posebnom propisu ili Izjavu o mjestu čuvanja vozila osim u slučaju odjave oldtimera.

Napominjemo: Kao vlasnik motornog vozila, svaki je građanin dužan prije uporabe motornog vozila sklopiti ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti te ga obnavljati sve dok je motorno vozilo u prometu, odnosno dok nije odjavljeno i registarske pločice nisu vraćene nadležnoj policijskoj upravi. Za nesklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti za motorno vozilo predviđena je kazna od najmanje 5.000,00 do čak 20.000,00 kuna.

U PROMETU KORISTITE ISKLJUČIVO REGISTRIRANA I OSIGURANA VOZILA



Stranica