Održana javna tribina "23 sata! Još si vani?!"

Slika PU_VS/IMG_9900-prva fotka.jpg
Foto: PU vukovarsko-srijemska 

Danas,  6. studenog 2009. godine s početkom u 11 sati u Županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je javna tribina "23 sata! Još si vani?!"

Tribina je održana u organizaciji Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske županije u okviru Programa aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu, koji je donesen od strane Vlade Republike Hrvatske.
 

Organizacijom ove tribine želi se aktualizirati, obratiti pozornost javnosti i stručnih djelatnika na taj problem te osvijestiti i upoznati roditelje, kao i djecu, s dužnostima i odgovornostima u svezi članka 95. Obiteljskog zakona. Ova tribina namijenjena je stručnim djelatnicima osnovnih škola, roditeljima i njihovoj djeci – učenicima osmih razreda.

Aktivno sudjelovanje u radu tribine imali su i policijski službenici ove Policijske uprave, odnosno voditelj Odsjeka za javni red, gospodin Ivo Ivkić, a odnosilo se na predavanje na temu policijskog djelovanja prema članku 95. Obiteljskog zakona, prikaz praktičnog rada policije prikazivanjem kratkog filma na temu noćnih izlazaka maloljetnih osoba, kao i posljedicama po djecu i roditelje koje proizlaze iz takvih izlazaka. Na kraju obraćanja, policijski službenici su nazočnima iznijeli nekoliko prijedloga i savjeta, te statističke pokazatelje za prošlu i devet mjeseci ove godine, vezano za rečenu temu.

Između ostalog, na tribini je rečeno kako je svrha primjene zakonskog propisa u pružanju pomoći i potpori roditeljima u njihovim nastojanjima za uspješnim odgojem i pravilnim razvojem njihove djece. Također, pojašnjeno je kako se postupanje prema maloljetnim osobama u primjeni odredbe mora obavljati obazrivo (taktično, uljudno, pedagoški i komunikološki oblikovano), tako da s obzirom na njihovu duševnu razvijenost i osobna svojstva, poduzimanje mjera i radnji ne šteti razvoju njihove ličnosti.

Isto tako, prilikom primjene odredbe potrebno je imati u vidu da li je dijete zatečeno u vrijeme zabrane njegovih noćnih izlazaka iz razloga što iskazuje neposlušnost i neuvažavanje odluka svojih roditelja, što je rezultat poremećaja u njegovom ponašanju. Takav je slučaj značajno utvrditi iz razloga što nadležni Centar za socijalnu skrb može takvo dijete uputiti na smještaj u ustanovu socijalne skrbi. To je jednina mjera koja se izriče protiv djeteta, a ne protiv roditelja (skrbnika).

Svrha postupanja sastoji se prije svega u zaštiti djece i maloljetnika od nepovoljnih utjecaja i zlouporaba, štetnih za njihov odgoj i razvoj, a pri tome osobito od uživanja alkohola, opojnih droga, skitnji, štetnih utjecaja asocijalnih osoba, kao i drugih činitelja i pokretačkih mehanizama koji pogoduju razvoju njihovog delikventnog ponašanja.

Osim predstavnika naše Policijske uprave, u radu tribine sudjelovali su predstavnici Regionalnog ureda pravobraniteljice iz Osijeka, Centra za socijalnu skrb Vinkovci te Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske županije, koji su svako iz svog područja pojasnili kazneni i prekršajni postupak prema maloljetnicima, te propisane sankcije.

Na kraju je zaključeno kako je ovakvim događajima potrebno pristupiti odgovorno, pravodobno i s potrebnim senzibilitetom, obzirom da njihove posljedice mogu ugroziti opstojnost obitelji ili trajno narušiti odnose u obitelji, kao temeljnoj pori na kojoj počiva naše društvo.

Po završenom predavanju, roditeljima, djeci i stručnim djelatnicima u školama pružena je mogućnost postavljanja pitanja vezano za rečenu tematiku.



Stranica