Edukativno-preventivna akcija "SIGURNO NA DVA KOTAČA"

Slika PU_VS/Motori_svi sudionici_1.jpg
Iz razloga suzbijanja negativnih trendova te osiguranja poželjne razine sigurnosti u cestovnom prometu, PU vukovarsko-srijemska povodom dana grada Vinkovaca te održavanja moto-susreta u Vinkovcima, dana 17. srpnja, inicirala je zajedničku edukativno-preventivnu aktivnost s članovima moto kluba Vinkovci te s predstavnicima Hrvatskog autokluba, AK Vinkovci, pod nazivom „Sigurno na dva kotača“. Navedena aktivnost osmišljena je s ciljem da se neposredno prije i za vrijeme trajanja moto-susreta aktualizira problematika sudjelovanja i stradavanja u prometu vozača motocikla i mopeda, na način da se organizira svojevrsna jednodnevna škola dobre (pravilne) vožnje za vozače motocikla i mopeda u sklopu koje bi se održalo i natjecanje u vožnji spretnosti između članova moto-kluba Vinkovci, predstavnika AK Vinkovci te policijskih službenika motociklista.
 

Obzirom da se radi o akciji koja po prvi puta uključuje zajedničku suradnju PU vukovarsko-srijemske i Moto-kluba Vinkovci, od strane Policijske uprave sazvana je dana 17. srpnja u 16,30 sati i konferencija za predstavnike medija (novinare i televiziju) na kojoj su se između ostalog prisutnima obratili glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske gosp. Krunoslav Žgela, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa gosp. Berislav Šarić, predsjednik HAK-a gosp. Ivo Bikić te tajnik Moto kluba Vinkovci gosp. D. Maras. 

Nakon konferencije za novinare u prostorijama AK Vinkovci održano je i polusatno predavanje za sve sudionike natjecanja u vožnji spretnosti na temu „pravilno i sigurno sudjelovanje vozača mopeda i motocikla u prometu“ na kojem su se prisutnima obratili policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa gđica. Marina Bukal, policijski službenik motociklist u Postaji prometne policije Vinkovci gosp. Branko Grebenac te instruktor - pradavač za A kategoriju u 1. auto-školi, AK Vinkovci gosp. D. Rajić.

U sklopu predavanja, svi natjecatelji pozvani su i u Stanicu za ispitivanje vozila, koja se nalazi u sklopu AK Vinkovci, kojom prilikom je neposredno prije početka natjecateljskog dijela izvršen i tehnički pregled  svih motocikla-sudionika, kako bi skrenuli pozornost na jedan vrlo važan čimbenik sigurnosti prometa na cestama ,a to je tehnička ispravnost vozila.
 
Nakon predavanja svi sudionici natjecanja u vožnji spretnosti uputili su se na poligon za vožnju AK Vinkovci, koji je za ovu prigodu bio posebno pripremljen i obilježen te prilagođen vježbanju vožnje motociklom i mopedom. Natjecatelje su pratili i bodovali dva suca, neposredno prije natjecanja svi natjecatelji simbolično su se podvrgli alkotestiranju od strane policijskog službenika, kako bi upozorili i na problem sudjelovanja u prometu vozača pod utjecajem alkohola, a kako je sve bilo podređeno primarno sigurnosti vozača mopeda i motocikla uz startnu liniju na njih je pazilo i osoblje hitne medicinske pomoći.
 

Na pobjedničkom postolju našla su se na kraju dva člana moto kluba Vinkovci te jedan član HAK-a. Za osvojena prva tri mjesta natjecateljima je osigurana nagrada u vidu simboličnog pehara te zaštitne kacige kao najvažnijeg elementa sigurnosti motociklista i mopedista, a svim sudionicima natjecanja u znak zahvalnosti osigurane su od strane HAK-a kape i majice, a od strane Policijske uprave promotivni USB stickovi u obliku kacige te drugi promidžbeni materijali.

 

Jednako tako ovom prilikom od strane PU vukovarsko-srijemske, za sve posjetitelje i sudionike zajedničke preventivno-edukativne akcije, osiguran je i simulator upravljanja motociklom/mopedom „Honda riding trainer RT 17“, koji je svakako privukao pažnji svih prisutnih.



Stranica