Građani, riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim!

Slika PU_VS/Predmeti i sredstva kd-a/oruzje03.jpg

Građani, podsjećamo Vas i potičemo da dragovoljno predate sve oružje i eksplozivna sredstva, kako bi nam svima budućnost bila sigurnija.

 Foto: ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova RH započelo je 2007. godine, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, s preventivnom kampanjom prikupljanja ilegalnog oružja po nazivom "Manje oružja - manje tragedija".

Kampanja je neposredno vezana za odredbe Zakona o oružju koji predviđa vremenski neograničenu dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez ikakvih sankcija i uz potpunu diskreciju.

Nekoliko je ciljeva kampanje:

  •  doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju oružje
  • doprijeti do ljudi koji namjeravaju ilegalno nabaviti oružje
  • podići razinu društvene svijesti o pitanjima sigurnosti u odnosu na vatreno oružje i eksplozivna sredstva
  • podići razinu sigurnosti i zaštite u društvu
  • smanjiti učestalost oružanog nasilja u društvu.

Za potrebe kampanje otvorena je i posebna besplatna telefonska linija 0800 88 92, na kojoj se od 0-24 mogu dobiti sve informacije o dobrovoljnoj predaji oružja.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, na području PU vukovarsko-srijemske, prema dojavi građana, predana su: 4 komada automatskog oružja, 95 komada rasprskavajućeg oružja, 10 komada dugog i kratkog oružja, 3 134 komada streljiva te preko 5 kilograma eksploziva. Uzimajući u obzir navedene podatke, za pretpostaviti je kako je po kućama ili u podrumima, skriven još uvijek značajan broj ilegalnog oružja, koja su na neodgovarajući način uskladištena te postoji velika mogućnost njihovog samoaktiviranja, a posljedice toga mogu biti vrlo kobne. Uz to, postoje i nesavjesni pojedinci koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima kao i djeci, a što je od iznimnog značaja za sigurnost svih građana.

 Napominjemo kako područje PU vukovarsko-srijemske, još uvijek dijelom predstavlja minsko sumnjivi prostor zagađen velikim brojem neeksplodiranih ubojnih sredstava, a posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata, s čim u vezi policijski službenici za protueksplozijsku zaštitusavjetuju i apeliraju:

  • ne ulazite u označena minska polja i minski sumnjiva područja
  • poštujte znakove opasnosti od mina
  • ne uklanjajte znakove opasnosti - budite odgovorni prema drugima
  • ne dirajte nepoznate predmete i eksplozivne ostatke rata
  • obilježite mjesto pronalaska MES-a ili NUS-a i obavijestite policiju na broj 192
  • obavjestite i sustav žurne pomoći na broj 112
  • izbjegavajte rizično ponašanje - zovite upomoć
  • razminiranje prepustite stručnjacima!

Podsjećamo, ovom prilikom,  sve građane kako je preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“i dalje u tijeku, stoga se pozivaju svi građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo, da ga dragovoljno predaju, bez straha od ikakve sankcije. 

 Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilu, sa vozilima bez policijskih obilježja, preuzeti oružje i izdati potvrdu o preuzimanju.



Stranica