"Mir i dobro" za veselije i ljepše blagdane

Slika PU_VS/MID1.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine provoditi akciju „Mir i dobro“ i to od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine, s ciljem sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.Inače, "Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju MUP RH već tradicionalno, od 1993. godine.

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine provoditi akciju „Mir i dobro“ i to od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine, s ciljem sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.Inače, "Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju MUP RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Izbjegnimo neželjene posljedice

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta, biti prisutni na svetim misama, na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećat će se promet na cestama, kao i broj putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na graničnim prijelazima. Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti.

Pirotehnička sredstva

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, br. 178/04, 109/07. i 67/08.), pirotehnička sredstva dijele se na četiri razreda, a građanima su najčešće dostupna pirotehnička sredstva I. razreda i pirotehnička sredstva II. i III. razreda

Vrste pirotehničkih sredstava:

  • Pirotehničkih sredstava I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno, bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
  • Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.
  • Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

a) Pirotehnička sredstva I. razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama, i to osobama starijim od 14. godina.

b) Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava,

c) Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima - dozvoljena je tijekom cijele godine,

d) Pirotehnička sredstva II. razreda mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godina,

e) Pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja godine,

f) Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Skrećemo pozornost na Zakon o oružju (NN br. 63/07.), posebno na odredbu koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje drugom na uporabu (djeci), kaznene odredbe i Pravilnik o sigurnosnim zahtjevima za pirotehnička sredstva te uvjetima za njihovu podjelu (NN br. 135/08) i Pravilnik o prostornim, tehničkim i sigurnosnim zahtjevima koje moraju zadovoljiti prodavaonice pirotehničkih sredstava (NN broj 141/08).

Naglašavamo:

Pri kupnji pirotehničkih sredstava potrebno je provjeriti deklaraciju na omotu, kako bi se utvrdilo kojem „razredu“ ono pripada.

Zakonska regulativa

Zakon o eksplozivnim tvarima najčešće se krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava razreda II. osobama mlađima od 16 godina, odnosno, razreda III. osobama mlađim od 18 godine, prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca te korištenja pirotehničkih sredstava razreda II. i III. u zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstavapropisana je novčanakazna za pravnu osobu u iznosu od 20 000 do 40 000 kuna te odgovornu osobu u pravnoj osobi od 4 000 do 8 000 kuna (članak 53. Zakona o eksplozivnim tvarima).

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstavakazniti će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 1 000 do 5 000 kuna (članak 54. Zakona o eksplozivnim tvarima).

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM ili kaznom do 30 dana zatvora, zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM. *

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvompredviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je kazneno djelo počinjeno na mjestu gdje se okuplja veći broj građana, predviđa se kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Člankom 297. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

(* Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).

Što policija poduzima?

Tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava.  U cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i podizanja osjećaja sigurnosti građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnike župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Najviše opasnosti prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana.

Savjeti građanima

Policija nije svemoćna pa je u provedbi akcije veoma važan doprinos svakog pojedinca jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

Kako biste ovaj put postupili pametnije i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Stoga jeuvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesrećejer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.

Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!

Dvije osobe poginule

Zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima prošle su godine smrtno stradale dvije punoljetne osobe.

Teške tjelesne ozlijede zadobilo je sedam osoba, od toga dvoje su djeca mlađa od 14 godina, a jedan ozlijeđeni je maloljetnik.

Lakše je ozlijeđeno 19 osoba, od toga petero djece mlađe od 14 godina i jedan maloljetnik. Također, u tom razdoblju propucano je dvadeset različitih objekata.

Ozljede su uglavnom zadobivene zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, samoranjavanja i ranjavanja, te zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvima.

Zbog nezakonita posjedovanja i uporabe policija je oduzela 172 komada oružja, 17 588 komada strjeljiva, 23 kilograma raznog eksploziva, 170 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombi i dr.)  i 67 775 komada pirotehničke galanterije.



Stranica