Priopćenje za medije "Martinje"

Slika PU_VS/vijesti/2010/svmartinweb.jpg

Dana 11. studenoga 2010. godine, blagdan je Sv. Martina, a temeljem iskustava iz prijašnjih godina, na cestama PU vukovarsko-srijemske očekuje se veći broj sudionika u prometu

Dana 11. studenoga 2010.g. blagdan je Sv. Martina. Ovog popularnog sveca  za zaštitnika su uzeli mnogi ljudi i udruženja: vojnici, vitezovi, putnici, gostioničari, hotelijeri, a posebno vinogradari i svi oni koji se brinu oko berbe i proizvodnje vinske kapljice. Prema legendi kad je imao nešto više od petnaest godina, Martin je na konju, u gordoj vojničkoj opremi, na kojoj se posebno isticao veliki crveni ogrtač, jahao dok je studeni vjetar najavljivao dolazak zime. Iznenada, uz rub ceste, pojavi se neki stari siromah, sav promrzao, u poderanim krpama koje je navukao da zaštiti tijelo od studeni. Taj je prizor toliko uzbudio mladog konjanika da je stao neodlučan pred starcem koji je tresući se pružio ruku za pomoć. Martin se dosjetio: mačem je presjekao polovicu svoga crvenog plašta i njime zaogrnuo promrzlog starca. Te noći je Martin blaženo usnuo, a u snu mu se javio Isus, kojega pravo još nije ni poznavao, te mu zahvalio što ga je zaogrnuo polovicom svog ogrtača. Legenda još dodaje da je ta gesta dobrote popratilo naglo zatopljenje vremena, kao da se i nebo smilovalo siromašnim ljudima koji su cvokotali od studeni, pa na spomen toga i danas u mnogim krajevima toplije dane pred početak zime zovu "Martinje ljeto".

Martinje se u našim krajevima danas  njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu. To je kod nas vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice jer upravo na taj dan 10/11. studeni - mošt se i službeno pretvara u vino.

 Povodom blagdana Sv. Martina, a temeljem iskustva iz prijašnjih godina, na cestama PU vukovarsko-srijemske očekuje se veći broj sudionika u prometu koji će vozilima upravljati pod utjecajem alkohola u organizmu.  S tim u vezi policijski službenici naše Policijske uprave provodit će u danima od 11. do 14. studenog preventivno-represivne aktivnosti na način da će uspostaviti veći broj kontrolnih punktova s ciljem sprečavanja i sankcioniranja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Vozače koji planiraju uživati u mladom vinu savjetujemo da koriste javni prijevoz ili ako su u društvu više osoba da se dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag.



Stranica