Nikad ne prevozite dijete u naručju!

Slika PU_VS/Kanc i djeca2-novo.jpg

Mnogi odrasli misle da je držanje djeteta u krilu jednako sigurno kao i prijevoz djeteta u auto sjedalici i da će, ako do sudara dođe, imati dovoljno vremena i snage da zadrže dijete u naručju i zaštite ga. Istina je sasvim drugačija.

Foto: Ilustracija 


Omogućimo svojoj djeci sigurniju vožnju, prevozimo ih uvijek u primjerenoj auto sjedalici!                    

Mnogi odrasli misle da je držanje djeteta u krilu jednako sigurno kao i prijevoz djeteta u auto sjedalici i da će, ako do sudara dođe, imati dovoljno vremena i snage da zadrže dijete u naručju i zaštite ga. Istina je sasvim drugačija.

Vezanje dvije osobe istim pojasom također nije dobra ideja. Nećete biti zaštićeni ni vi ni dijete ako dijete držite u naručju i vežete pojas oko vas oboje.

Držanje djeteta u naručju ili krilu najgora je moguća opcija za prijevoz u automobilu.

Svako dijete ima pravo na život i sigurnost.

Republika Hrvatska ovo je pravo i ozakonila - između ostalog - Ustavom, Obiteljskim zakonom, prihvaćanjem Konvencije o pravima djeteta te Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.              

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje obavezu korištenja dječje auto sjedalice u automobilu kako bi dijete sigurnije sudjelovalo u prometu. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj auto sjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nesreće zadobiju ozbiljne, pa i po život opasne ozljede, od djece koja su u auto sjedalici.

Auto sjedalica spašava ono najvrjednije - život djeteta!

Roditelji koji svoju djecu ne osiguravaju u auto sjedalici direktno ugrožavaju zdravlje i život svog djeteta i time krše djetetova temeljna prava na sigurnost!

U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja odgovara stupnju njihovog tjelesnog razvoja. D jeca do 12 godina moraju se prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u auto sjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke.

Za sve osobe koje ne postupaju u skladu s navedenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna.                                                                                

Uvijek se vežite sigurnosnim pojasom ako ne zbog sebe, učinite to zbog osoba kojima je stalo do vas, a osobito zbog vaše djece čija sigurnost ovisi o vama.

Pozitivan primjer znači podučiti djecu pravilima ponašanja u prometu kako bi navike koje će steći primjenjivali cijeli život


Stranica