Provedba pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi"

Slika PU_VS/Plakat-za web.jpg

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom 2010. godine, na području Vukovarsko-srijemske županije započelo je provođenje pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“.

Foto: Ilustracija

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom 2010. godine, na području Vukovarsko-srijemske županije započelo je provođenje pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“.

Nositelji ovog projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub uz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova.

Za potrebe provođenja navedenog projekta na razini države ustrojeni su po županijama tročlani timovi koje čine učitelji tehničke kulture, predstavnici HAK-a ili pridruženih auto klubova i policijski službenici linije rada prometne policije na razini policijskih uprava.

U skladu s navedenim Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije sastavljen je od tri člana: gosp. Davor Karaula (predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje), gosp. Zdenko Barić (predstavnik HAK-a) i gđica. Marina Bukal (predstavnica PU vukovarsko-srijemske).

Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije, u sklopu navedenog projekta, donio je početkom mjeseca veljače, akcijski plan, temeljem kojeg su članovi županijskog tima stupili u kontakt sa osnovnim školama na području grada Vinkovaca, te s istima dogovorili održavanje dva sata prometnog odgoja svim učenicima petih razreda u sklopu kreativnih radionica, na temu „Sigurno upravljanje biciklom u cestovnom prometu“. U provedbu projekta uključile su se: O.Š. J. Kozarca, O.Š. A.G. Matoša, O.Š. I. Mažuranića, O.Š. V. Nazora i O.Š. I.G. Kovačića u Vinkovcima.

Do kraja mjeseca ožujka, članovi tima održali su u 5 Osnovnih škola 9 kreativnih radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 337 učenika iz 17 petih razreda.

U sklopu predavanja, učenicima je između ostalog prezentirano pravilno kretanje biciklom u prometu, dijelovi bicikla, osobna oprema vozača bicikla, moguće opasnosti u vožnji, ravnoteža na biciklu, korištenje kočnica, a najzanimljiviji im je svakako bio bicikl koji su članovi tima, uz pomoć gosp. S. Maršića iz Servisa za bicikle, opremili svim sigurnosnim elementima te iskoristili na predavanju kako bi učenicima prezentirali pravilno opremljen bicikl.
 

Osnovna ideja tima Županije vukovarsko-srijemske, pri realizaciji navedenog pilot projekta, bila je zainteresirati i upoznati što veći broj djece s problematikom sigurnosti cestovnog prometa, prvenstveno s programom zaštite djece u prometu i to na način da ih se kroz svojevrsnu natjecanje u kreativnosti potakne na izražavanje vlastitog mišljenja o aktualnoj problematici iz tog područja.

Smatramo da su djeca neiscrpan izvor kreativnosti i novih ideja te da je vrijeme da se i njima pruži prilika da se i njihov glas čuje.

S tim u vezi učenici, polaznici kreativnih radionica, po završetku edukacije zamoljeni su da sudjeluju u jednom kreativnom zadatku, odnosno zamoljeni su da svatko od njih nacrta prometno-preventivni plakat. Učenici su se rado uključili u realizaciju zadatka te su početkom mjeseca travnja, u svim školama uključenima u provedbu pilot projekta od strane predstavnika županijskog tima, prikupljeni učenički radovi, izvršen je odabir pet najboljih likovnih radova, koji su potom obrađeni i pripremljeni za tisak. Navedeni učenički radovi krajem mjeseca svibnja isprintani su u obliku jambo plakata od strane ovlaštene tvrtke za marketing te se od 07. lipnja 2010.g. mogu vidjeti na 5 različitih lokacija u gradu Vinkovcima: Glagoljaška ulica, ulica Bana Jelačića, raskrižje ulica Lapovačka – Duga, raskrižje ulica K. Mislava i A. Hebranga te na južnoj obilaznici grada Vinkovaca.

Odabrane radove izradili su učenici:

Kristina Kelemen, učenica 5 razreda O.Š. J. Kozarca
Karla Markić, učenica 5 razreda O.Š. A. G. Matoša
Iva Didović, učenica 5 razreda O.Š. A. G. MatošaSanja Krznarić i Marina Neferanović izradile su zajedniči rad, učenice su 5 razreda O.Š. V. Nazora
Marin Šarić, učenik 5 razreda O.Š. V. Nazora
  

Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije još jednom zahvaljuje se svim Osnovnim školama i njihovim učenicima na sudjelovanju u provođenja pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“.

 


Stranica