U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ provedba Frontexove profilne obuke

  • Slika /PU_VS/granica/IMG_20221011_082243318_HDR.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska akademija će i kroz ovu obuku pokazati koliko je važna zajednička suradnja i timski rad članica Europske unije kako bi kroz razmjenu informacija i iskustava došli do najboljih rješenja

Fotografija: PU vukovarsko-srijemska

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ je 11. listopada 2022. godine započela obuka Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1, pod nazivom “Annual training on the use of force for Standing Corps Category 1”.

Obuku su otvorili predstavnik Frontexa Giedrius Baksa te zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, uz nazočan auditorij polaznika i certificiranih Frontexovih trenera te domaćine smještajno-obučnog centra: zamjenika načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ivana Groznicu i voditelja centra Anđelka Janića.

Nakon uspješnog završetka prvog dijela obuke na Policijskoj akademiji u Zagrebu, koja je ujedno partnerska akademija Frontexa, u Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ organiziran je drugi dio obuke u okviru kojeg će 8 certificiranih Frontexovih trenera kroz sljedećih desetak dana educirati oko 100 polaznika, kada će apsolvirati teme o rukovanju vatrenim oružjem, uporabi sredstava prisile i pružanju prve pomoći.
 
Cilj obuke je osvijestiti polaznike o različitim izazovima na terenu i mogućim složenim situacijama s kojima se susreću tijekom obavljanja redovitih poslova, slijedeći načela zakonitosti i proporcionalnosti, kao i mjere opreza uz poštivanje zakonskih propisa, operativnih planova i ljudskih prava, a to je najbolja priprema kako bi odlučno, adekvatno i profesionalno reagirali.
 
Europska agencija za graničnu i obalnu stražu - Frontex na ovaj je način pokazala da je Policijska akademija pouzdan partner koji je sposoban organizirati i provesti zahtjevne obuke pripadnika granične policije zemalja članica Europske unije.

Pokazatelj te izvrsnosti su i visoke ocjene koje je Policijska akademija dobila od Frontexa za organiziranje obuka i tečajeva za policijske službenike s ciljem sudjelovanja u međunarodnim operativnim akcijama Frontexa na suzbijanju nezakonitih migracija i zaštite vanjske granice Europske unije.

Uprava za granicu i Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova će, kao Partnerska akademija Frontexa, i kroz ovu obuku pokazati koliko je važna zajednička suradnja i timski rad članica Europske unije kako bi kroz razmjenu informacija i iskustava došli do najboljih rješenja.
 

Stranica