Stanje u prometu proteklog vikenda

Najveća koncentracija, 2,95 g/kg alkohola u organizmu, utvrđena je kod 31-godišnjeka koji je u Babinoj Gredi upravljao osobnim automobilom bez registarskih oznaka

Fotografija: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda, od 11. do 13. listopada 2024. g., na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno osam prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s pet lakše tjelesno ozlijeđenim osobama (Nuštar, cesta Vinkovci-Županja) i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom (Vinkovci-2, Babina Greda, Gunja, Vukovar, Bršadin).

U petak, 11. listopada, oko 07,50 sati,  na državnoj cesti D-55 kod Županje, 27-godišnja vozačica osobnog automobila vinkovačkih registarskih oznaka, dolaskom do mjesta događaja, uslijed neprilagođene brzine kretanja i nedostatnog razmaka u odnosu na vozilo ispred sebe u istoj prometnoj traci, udarila je prednjim dijelom vozila u osobni automobil ispred sebe, koji se uslijed inercije udara odbacio na osobni automobil ispred, čija je vozačica smanjivala brzinu kretanja - radi isključivanja na čvoru Županja autoceste A3. U nesreći su oštećena vozačica i vozač, kao i putnik u njegovom vozilu zadobili lake tjelesne ozljede.

U nedjelju, 13. listopada, oko 23,15 sati na županijskoj cesti Ž4136, na dionici Nuštar - Cerić, 300 m od Nuštra, 18-godišnja vozačica osobnog automobila vinkovačkih registarskih oznaka, nije vozila sredinom svoje prometne trake, već je dijelom vozila prešla na lijevu prometnu traku u smjeru kretanja, kada je njezino vozilo ranije već pretjecao vozač osobnog automobila, te je tom prilikom došlo do kontakta spomenutih vozila te slijetanja spomenute vozačice vozilom u obližnji odvodni kanal. U prometnoj nesreći okrivljena vozačica i putnica u istom vozilu, zadobili su lake tjelesne ozljede.

Pored prezentiranih prometnih nesreća, ova Policijska uprava je u navedenom intervalu zabilježila i sedam drugih prometnih događaja na cesti, od čega je bilo - četiri naleta na divljač.

S prethodno naznačenim u vezi, ponovno - sve vozače sudionike u prometu pozivamo na dodatni oprez zbog ugroze divljači na cesti, posebno na dionicama na kojima je dodatno obilježena dionica prometnim znakom opasnosti („Divljač na cesti“).

U nadzoru cestovnog prometa zatečeno je 15 vozača motornih vozila s nedozvoljenom prisutnošću alkohola u organizmu, koji su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu. Najveća koncentracija, 2,95 g/kg alkohola u organizmu, utvrđena je kod 31-godišnjeka koji je u Babinoj Gredi upravljao osobnim automobilom bez registarskih oznaka. Istom prilikom utvrđeno je da navedeni vozač upravlja u vrijeme kada mu je ukinuta vozačka dozvola radi prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. Protiv 31-godišnjaka će biti dostavljen optužni prijedlog nadležnom sudu.

Stacionarne kamere su utvrdile 27 prekršaja nepropisne brzine kretanja motornih vozila na kolniku.
 
Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela i drugih oblika distrakcije.                                           

Stranica