Računalna prijevara

Jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti novac može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te vaše ime i prezime

Fotografija: Ilustracija

U petak, 27. rujna, 67-godišnjakinja iz Vinkovaca prijavila je policiji kako je prevarena putem interneta.
 
Nepoznati počinitelj je sa oštećenom stupio u kontakt putem telefona, dovevši je u zabludu oko povrata novca za proizvod koji je prethodno kupila. Radi toga je oštećena, tijekom video-poziva s počiniteljem, fotografirala karticu bankovnog računa te na svom mobilnom uređaju instalirala aplikaciju, putem koje je počinitelj upravljao njezinim mobilnim telefonom te s ciljem protupravnog stjecanja imovinske koristi, pristupio aplikaciji mobilnog bankarstva i s njezinog bankovnog računa u dva navrata isplatio iznos od ukupno 1.200 eura.
 
Policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalna prijevara.

Pazite kome dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice!

Jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti novac može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te vaše ime i prezime.

Ukoliko vas osoba za uplatu novca na vaš račun traži broj vaše kreditne kartice i CVV/CVC broj te potvrdu izvršavanja uplate PIN-om, radi se o prijevari!


Stranica