Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 pripadnika „Kuna“ u Mirkovcima

Počast stradalim pripadnicima Zbora narodne garde odana je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Mirkovcima i Županji

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U akciju oslobođenja Mirkovaca, koji su bili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojba, 22. srpnja 1991. krenuli su pripadnici Zbora narodne garde i policije, no dočekani su u zasjedi pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

U znak sjećanja i zahvalnosti poginulim braniteljima, jučer, 22. srpnja, vijence podno spomen obilježja položili su članovi obitelji ubijenih te suborci, izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i općina Andrijaševci, Cerna i Drenovci te članovi braniteljskih udruga. U ime načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovka vijenac je položio zamjenik načelnika Ivan Groznica s pomoćnikom načelnika PP Vinkovci Stjepanom Anđićem.

Nakon komemoracije, služena je misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima koju je predvodio župnik vlč. Ante Lučić.

Također, u večernjim satima održano je svečano obilježavanje ove obljetnice i kod spomen obilježja u Županji, gdje su poginulim braniteljima Županjske Posavine u akciji "Mirkovci 1991." vijence položili članovi obitelji i suborci, izaslanici Ministarstva hrvatskih branitelja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Županje i općina Drenovci, Cerna i Štitar te članovi braniteljskih udruga. U ime načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske vijenac je položio voditelj poslova izvještajne analitike i odnosa s javnošću Dragoslav Živković s načelnikom Postaje granične policije Županja Antunom Bekavcem.


 

Stranica