Osumnjičen za počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta

Protiv osumnjičenog bit će podnesena kaznena prijava za nekoliko kaznenih djela iz Kaznenog zakona i Zakona o trgovačkim društvima

Foto: Ilustracija

Povodom zaprimljene kaznene prijave direktora trgovačkog društva u Vinkovcima, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevara u gospodarskom poslovanju.

Naime, 43-godišnjak je u srpnju 2022. godine, kao direktor i odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem u Starim Jankovcima, znajući da je račun tvrtke u blokadi i da robu po dospijeću neće platiti, naručio i preuzeo građevinski materijal od tvrtke iz Vinkovaca, koju je time oštetio za 2.500 eura.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako nije propisno vodio poslovne knjige. Nadalje, osumnjičeni je, znajući da je zbog blokade računa izvjesno otvaranje stečajnog postupka, u nakani da umanji buduću stečajnu masu i tako onemogući namirenje postojećih obveza i budućih stečajnih vjerovnika, „prodao“ osobni automobil i gospodarsko vozilo tvrtke za iznos od 332 eura drugoj tvrtki sa sjedištem u Starim Jankovcima, u kojoj je također odgovorna osoba. Ujedno, u vrijeme kada su se stekli zakonski uvjeti zbog neprekidne blokade računa i nesposobnosti za plaćanje duže od 60 dana, nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, već je to naknadno učinila financijska agencija.

Protiv 43-godišnjaka će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava za kaznena djela Prijevara u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, Prouzročenje stečaja iz Kaznenog zakona te kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima.
 

Stranica